18/3/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας δρα Κώστα Καδή

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας δρα Κώστα Καδή
προς τους/τις εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες της Κύπρου


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες,
 
Με βαθιά συναίσθηση ευθύνης έχω αναλάβει από τις 14 Μαρτίου 2014 τα καθήκοντά μου ως Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ύστερα από την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οφείλω να ομολογήσω ότι νιώθω ήδη πως βρίσκομαι σε έναν οικείο χώρο, τον οποίο έχω υπηρετήσει για αρκετά χρόνια από τη θέση του πανεπιστημιακού δασκάλου. Συνεπώς έχω βιώσει και γνωρίζω καλά τις καθημερινές αγωνίες και τους αγώνες όλων σας. Επιθυμία μου είναι να συνεχίσουμε μαζί τη μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Σας καλώ, πρωτίστως ως συνάδελφος, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και μέσα από τη συλλογική σοφία και δράση να δώσουμε το στίγμα της ποιότητας και του εκσυγχρονισμού, που όλοι αναγνωρίζουμε πως έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Μια ποιότητα που θα αντανακλάται ανάμεσα σε άλλα στη διαφοροποίηση της διδασκαλίας, την εξατομικευμένη στήριξη στους μαθητές που την έχουν ανάγκη, τη διαχείριση της διαφορετικότητας και τη μέγιστη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που τίθενται στη διάθεσή μας. Για τον σκοπό αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στη συνεχή και ποιοτική επιμόρφωση όλων εσάς, που αποτελείτε την κινητήρια δύναμη της εκπαίδευσής μας.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Γνωρίζω, ως εκπαιδευτικός αλλά και ως γονιός, τις δικές σας δυσκολίες και ανησυχίες, τους δικούς σας προβληματισμούς τόσο στο επίπεδο της σχολικής εκπαίδευσης, όσο και στο πεδίο της ευρύτερης καθημερινότητας, που έγινε δυσκολότερη λόγω της οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος. Να είστε βέβαιοι ότι θα καταβάλλεται καθε προσπάθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, ώστε να αντιμετωπίζονται τα παρουσιαζόμενα προβλήματα. Ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η προσπάθεια που έχει αρχίσει η παρούσα κυβέρνηση για την αξιολόγηση των Αναλυτικών και Ωρολόγιων Προγραμμάτων, γεγονός που καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Πιστεύουμε πως η παιδεία γενικά μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικά όπλα, γνώσεις, δεξιότητες και αξίες, στην προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώνει και να προοδεύει στη ζωή του.   Η δική μας παιδεία, θεμελιωμένη στις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισμού μας, στήριξε τον λαό μας διά μέσου των αιώνων και παραμένει σταθερό στήριγμά μας.

Για να υλοποιήσουμε όμως τους παιδευτικούς και εκπαιδευτικούς μας  στόχους   πρέπει να στηριχτούμε ο ένας στον άλλο και μαζί να εργαστούμε για ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί να διαθέτει μια κοινωνία, τα παιδιά της. Έχοντας αυτό ως βασική πυξίδα και οδηγό είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε.