17/3/14

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Τάσου Μητσόπουλου στο Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας



Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Τάσου Μητσόπουλου
στο Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας  
(Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014, στις 09:00 π.μ., Στρατόπεδο Ηλία Παπακυριακού)


Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί,
Εθνοφρουροί,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς, απευθύνω θερμό χαιρετισμό στο σημερινό σεμινάριο, το οποίο αποσκοπεί στην ενημέρωση του προσωπικού του Στρατοπέδου «Ηλία Παπακυριακού», για το σημαντικότατο θέμα της οδικής ασφάλειας. Καλωσορίζω όλους σας, ευελπιστώντας ότι η πρωτοβουλία αυτή, θα επιφέρει καρπούς μέσα από μείωση και ει δυνατόν, μηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων μεταξύ των Εθνοφρουρών μας.

Τα τελευταία χρόνια, η οδική ασφάλεια αποτελεί για τη χώρα μας ένα θέμα μείζονος σημασίας, με σοβαρές επιπτώσεις, ιδιαιτέρως στην κοινωνική ζωή του τόπου. Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για μετακινήσεις, η οποία επιβάλλεται από το σύγχρονο τρόπο ζωής, συνοδεύεται δυστυχώς και από βαρύτατες συνέπειες. Θλιβερά αποτελέσματα που εκφράζονται με την απώλεια πολλών συνανθρώπων μας και το βαρύτατο τραυματισμό άλλων.

Αναντίλεκτα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μάστιγα της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας. Η Εθνική Φρουρά, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις θρήνησε τον αδόκητο χαμό πολλών νέων παιδιών της, όπως δυστυχώς συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, δηλώνει πλήρως ευαισθητοποιημένη στα θέματα της οδικής ασφάλειας.

Όλες οι προσπάθειες των αρμοδίων φορέων, επικεντρώνονται στη βελτίωση της διαδικασίας εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών, αλλά και στη συνεχή κατάρτιση των υφιστάμενων οδηγών, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία οδικής συνείδησης.

Παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των θανατηφόρων ατυχημάτων, που καταγράφηκε το 2013, ο φόρος αίματος στην άσφαλτο, συνεχίζει να κόβει το νήμα της ζωής πολλών συνανθρώπων μας, ιδιαιτέρως νέων. Αυτό, καταδεικνύει και μια σειρά από έρευνες, οι οποίες θέτουν το νεαρό της ηλικίας ως παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Μέσα από μια σειρά προληπτικών δράσεων, επιδιώκουμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές αυτές προβλέψεις, μειώνοντας τις ομολογουμένως αρνητικές και αλόγιστες ενέργειες των οδηγών στους δρόμους. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι, πίσω από αυτούς τους τραγικούς αριθμούς, κρύβεται βαρύς πόνος και ανείπωτη θλίψη για τις οικογένειες και τους φίλους. Ανεκπλήρωτο κενό για τους συναδέλφους, αλλά και για ολόκληρη την Πολιτεία.  

Το αντικείμενο της οδικής ασφάλειας πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν θέμα προσωπικής, αλλά και εθνικής ευθύνης. Με κατάλληλο σχεδιασμό και συνεργασία του κράτους και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Η οδική ασφάλεια, σαφώς και δεν αποτελεί για εμάς πρόσκαιρο σύνθημα στερούμενο νοήματος. Είναι ένα αναγκαίο, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ενσυνείδητη πράξη και βίωμα, που πρέπει να ενστερνιστούν οι Εθνοφρουροί και οι νέοι μας γενικότερα. Με βασικό στοιχείο της προσπάθειας μας τον βιωματικό διάλογο, επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση του προσωπικού, για να πετύχουμε το στόχο μας. Το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, αξίζει και πρέπει να διαφυλαχτεί αλώβητο για να συνεχίσει να υπηρετεί την εθνική του αποστολή.

Τελειώνοντας, θέλω να εξάρω το έργο και την προσφορά της Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων, κυρίας Καίτης Κληρίδου και της υπόλοιπης Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια, η οποία αποτελείται από θύματα και συγγενείς θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων. Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική σας προσφορά η οποία εκφράζεται μέσα από μια δυναμική, έμπρακτη συνεισφορά προς τους νέους μας. Μαζί σας, δημιουργούμε μια μεγάλη και ισχυρή κοινωνική συμμαχία η οποία αποτελεί ασπίδα κατά των οδικών συγκρούσεων.

Εύχομαι όπως το 2014, να είναι έτος με λιγότερα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Ας μην θρηνήσουμε άλλους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας στην άσφαλτο. 

Σας ευχαριστώ.

Σημ. Την ομιλία του Υπουργού Άμυνας, εκφώνησε εκ μέρους του, η Ανώτερη Διοικητική Λειτουργός του Υπουργείου κα Χλόη Μηλικούρη.