7/3/14

Μήνυμα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Η Κυπρία γυναίκα σήμερα!
Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Η επέτειος αυτή συμβολίζει τον πολυετή αγώνα των γυναικών για ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής: την εργασία, την πολιτική, την κοινωνία, την οικογένεια.


Στην καθημερινή δουλειά και τη σφαίρα της δικής μου ευθύνης, ως Υπουργού για θέματα ισότητας, θεωρώ Ημέρα της Γυναίκας την κάθε ημέρα που δίνουμε αγώνα για την πραγματικά ίση και αξιοκρατική μεταχείριση ανδρών – γυναικών. Επειδή μάλιστα διανύουμε περίοδο με πρωτοφανείς για τον τόπο μας οικονομικές δυσκολίες, η ευθύνη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη απέναντι στις πρόδηλες αδικίες και διακρίσεις λόγω φύλου.
Το δικό μας καθήκον στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η συνεχής κινητοποίηση και ο καθορισμό μέτρων και στόχων για τη στήριξη και ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών. Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδης πολιτική της ΕΕ και στόχος της Κυπριακής πολιτείας, ως αναπόσπαστο τμήμα του σύγχρονου πολιτισμού μας.
Εμείς προσθέτουμε με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι η ίση μεταχείριση της γυναίκας για ίσης αξίας εργασία, η ισότητα στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες, αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Το οικονομικό θαύμα μετά την εισβολή και την καταστροφή του ’74 και η αναπτυξιακή δυναμική της σύγχρονης Κύπρου για δεκαετίες, στηρίχτηκε ακριβώς στη μαζική είσοδο γυναικών στην αγορά εργασίας, τη μόρφωση, την κατάρτιση και τις δεξιότητές που απέδειξαν περίτρανα ότι διαθέτουν. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, χάσματα σε αμοιβές και ποικίλες διακρίσεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις, δεν έχουν επιτρέψει στην Κυπρία γυναίκα, τη μεγάλη προσφορά της στον τόπο, που υπερβαίνει την καθημερινή προσήλωσή της και στην οικογένεια και στα παιδιά. Ως Υπουργείο Εργασίας και προσωπικά εγώ, με την ευθύνη στα θέματα ισότητας, δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με την οποιαδήποτε διάκριση και θα αγωνιστούμε με τους θεσμούς και τα μέσα που διαθέτουμε για να την καταπολεμήσουμε.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σταθερά προσηλωμένο στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της Κυβέρνησης Αναστασιάδη συνεχίζει το σχεδιασμό και υλοποίηση μέτρων για βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία και την ισότητα των δύο φύλων. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και την καταπολέμηση όλων των διακρίσεων λόγω φύλου.
Εργαζόμαστε πάνω στις ρίζες του προβλήματος που γεννούν τις ανισότητες. Μια από αυτές είναι η συντήρηση ανισοτήτων στις αμοιβές για την ίδια εργασία. Στην Κύπρο το ποσοστό του χάσματος αμοιβών το 2012 μειώθηκε στο 16,2%, ποσοστό το οποίο κυμαίνεται στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε. Το εν λόγω ποσοστό για το 2011 ήταν 16,4% και για το 2010 16,8%. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
Μια άλλη εστία βαθιάς ανισότητας είναι οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που καθηλώνουν την γυναίκα σε υποδεέστερα επαγγέλματα και φράζουν την ανέλιξή της, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα. Κι όμως, η Κυπρία γυναίκα έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια με το σπαθί της, ισχυρή θέση στην οικονομία και την κοινωνία.
Χρειάζεται τέλος μια αναφορά στις γυναίκες που σήμερα υποφέρουν κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Γνωρίζω ότι θύματα της κρίσης είναι περισσότερο οι πιο αδύναμοι, οι ευάλωτοι, όσοι επωμίζονται πολλαπλούς ρόλους στη ζωή, όπως οι γυναίκες. Πολλές γυναίκες σήμερα πιθανόν να βιώνουν κι άλλες απεχθείς συμπεριφορές που είναι συχνά κοινωνικό προϊόν της δυστυχίας, όπως η βία στην οικογένεια. Η σκέψη μου είναι σε αυτούς τους ανθρώπους και τους παροτρύνω να βρούμε τρόπους επικοινωνίας. Να μη φοβηθούν, να μη διστάσουν να αξιοποιήσουν την επαφή με τους αρμόδιους θεσμούς της πολιτείας γιατί έχουμε μηδενική ανοχή στη βία και την εκμετάλλευση και θα πράξουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε.