10/3/14

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



ΔΗΛΩΣΗ




Η προειλημμένη απόφαση για αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος από το κυβερνητικό σχήμα δυστυχώς επικυρώθηκε, υπηρετώντας στρατηγικές και τακτικισμούς ενδεδυμένους ένα πατριωτικό μανδύα που στοχεύει στην ευαισθησία των δηκοϊκών για το εθνικό θέμα.
Επειδή ακριβώς εκτιμώ ότι ο αυθεντικός πατριωτισμός υπαγορεύει στις όποιες πολιτικές φιλοδοξίες να υπηρετούν το μείζον, που είναι το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, θεωρώ ότι το ΔΗ.ΚΟ. ως συγκυβερνόν κόμμα, τώρα περισσότερο από ποτέ, θα έπρεπε να συμμετέχει στην προσπάθεια επίτευξης λύσης, προασπίζοντας τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού. Αντί αυτού, επιλέγηκε η οδός της άρνησης και της διαφυγής, μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνή συγκυρία που τοποθετεί την Κύπρο στο επίκεντρο των εξελίξεων και καθιστά τη συλλογική σοφία απόλυτα αναγκαία προϋπόθεση αρραγούς ενότητας για διαχείριση των εξελίξεων που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.



Από τα γεγονότα προκύπτει ότι, πριν συμπληρωθούν δύο βδομάδες από τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗ.ΚΟ. της 26ης Φεβρουαρίου 2014, η οριακή απόφαση που λήφθηκε για αποχώρηση του Κόμματος από τη συγκυβέρνηση αποδεικνύεται βεβιασμένη και ομφαλοσκοπική καθώς αγνοήθηκε πλήρως η εξαιρετικά ρευστή γεωστρατηγική συγκυρία. Γι’ αυτό ακριβώς, κρίνω ότι το προσχεδιασμένο αποτέλεσμα της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής αφαίρεσε από το ΔΗ.ΚΟ. το δικαίωμα ουσιαστικής συμμετοχής αλλά και παρεμβάσεων στις προδιαγραφόμενες εξελίξεις και μέσα από πρακτικές του παρελθόντος και μεθόδους μεταμφιεσμένης πολιτικής  δεοντολογίας, το οδηγεί δυστυχώς, σε μια πολιτική περιπέτεια .



Στον ένα χρόνο της παρουσίας μου στην Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, σεμνύνομαι να λέγω ότι η σκληρή δουλειά και η κοινή προσπάθεια είχαν ως αποτέλεσμα να βγει η Κύπρος από την πολιτική ανυποληψία και τη χρεωκοπία και να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Η απόφαση όμως της Κ.Ε. του ΔΗΚΟ, επιχειρεί να ανακόψει αυτή την προσπάθεια, θυσιάζοντας στο βωμό άλλων στρατηγικών το καλώς νοούμενο εθνικό και δημόσιο συμφέρον. 



Υπό αυτές τις συνθήκες, είμαι υποχρεωμένος να αναστείλω την ενεργό συμμετοχή μου στο ΔΗ.ΚΟ., ένα κόμμα στο οποίο ανδρώθηκα πολιτικά, κρατώντας βαθιά στην καρδιά μου την κάθε στιγμή και προσδοκώντας ότι σύντομα τα δεδομένα θα αλλάξουν. Τιμώντας τη μεγάλη πολιτική κληρονομιά του Κόμματός μου και τους συναγωνιστές μου, υπόσχομαι να συνεχίσω τη συμμετοχή μου στα κοινά ως ενεργός πολίτης και συνοδοιπόρος τους στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για σωτηρία του τόπου.







Κυριάκος Κενεβέζος

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

10 Μαρτίου 2014