17/3/14

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, και στις εργασίες του οποίου κυριάρχησε η κρίση στην Ουκρανία.


Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού τάχθηκε υπέρ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης πολιτικής λύσης, ακολουθώντας μια ρεαλιστική προσέγγιση και μακριά από συναισθηματισμούς. Υποστήριξε, επίσης, την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι τώρα οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτροπή της κλιμάκωσης της κρίσης στις περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.  

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά ενεργειών και προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης του Κιέβου. Η Ουκρανική Κυβέρνηση οφείλει, υπογράμμισε, να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων καλής θέλησης προς τον ρωσόφωνο πληθυσμό της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των γλωσσικών του δικαιωμάτων, καθώς και να αντιμετωπίσει σθεναρά τα εξτρεμιστικά, ναζιστικά στοιχεία και την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους. Σύστασή μας προς την Ουκρανία, συνέχισε, είναι όπως, παράλληλα με την οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα προβεί σε ευρείες μεταρρυθμίσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς. Το εν λόγω στοιχείο, τόνισε, είναι καθοριστικό προκειμένου να υπάρξει στήριξη από τον ουκρανικό λαό στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική περισυλλογή.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος, για σκοπούς επίτευξης ομοφωνίας, αποδέχεται τον προτεινόμενο κατάλογο μέτρων. Επισήμανε ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών είναι αλληλοεξαρτώμενες και οι σχέσεις όλων μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι πολύ ανεπτυγμένες. Τασσόμαστε ενάντια σε μέτρα τα οποία στην πραγματικότητα θα είναι τιμωρητικά για εμάς και τις οικονομίες μας, υπογράμμισε.

Όσον αφορά ενδεχόμενα νέα μέτρα, ο κ. Κασουλίδης προειδοποίησε ότι αυτά δεν μπορεί να φθάνουν στο σημείο που να πλήττουν καίρια τις οικονομίες κρατών μελών, ορισμένα εκ των οποίων, όπως η Κύπρος, βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης. Υπογράμμισε δε ότι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα θέσει θέμα οικονομικών αντισταθμιστικών μέτρων για να είναι η Κύπρος σε θέση να συμφωνήσει.  

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω πορεία.

______________