13/3/14

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Αντρέα Φακοντή σε διεθνή διάσκεψη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ, στη Ρώμη

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Αντρέα Φακοντή σε διεθνή διάσκεψη
για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ, στη Ρώμη


Άρχισαν σήμερα, στο Ιταλικό Κοινοβούλιο στη Ρώμη, οι εργασίες διήμερης διεθνούς διάσκεψης που συνδιοργανώνουν η τρέχουσα Ελληνική Προεδρία και η επόμενη, Ιταλική Προεδρία, του Συμβουλίου της ΕΕ με θέμα «Τι πρεσβεύει η Ευρώπη: Ανάπτυξη, απασχόληση και δικαιώματα: Μπορεί η ΕΕ να ανταποκριθεί;». Τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου εκπροσωπεί στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέας Φακοντής.  
 
Ο κ. Φακοντής συμμετείχε, με παρέμβασή του, στη συζήτηση του θέματος της ανάκαμψης από την οικονομική κρίση με την προώθηση μιας ισχυρής και αειφόρου ανάπτυξης, βασισμένης στην ασφαλή απασχόληση. Ο κ. Φακοντής έκανε αναφορά στις συναφείς προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές καταγράφονται στην Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης 2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η εισαγωγή κοινωνικών δεικτών, με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής πτυχής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Κύπριος βουλευτής χαιρέτισε επίσης τα πορίσματα της Έκθεσης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισημαίνουν τις προβληματικές πτυχές του ρόλου και της λειτουργίας της Τρόικας σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε Προγράμματα Χρηματοδοτικής Στήριξης.

Κάνοντας αναφορά στην εμπειρία της Κύπρου από την εφαρμογή του Προγράμματος Χρηματοδοτικής Στήριξης, υπογράμμισε ότι οι στείρες πολιτικές λιτότητας στερούνται προοπτικών ανάπτυξης, τη στιγμή που θα έπρεπε να αποτελούσαν τις προϋποθέσεις οι οποίες θα οδηγούσαν σε έξοδο από την οικονομική κρίση. Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15 ης και 25ης Μαρτίου 2013 για την απομείωση των κυπριακών καταθέσεων, σημείωσε, έχουν οδηγήσει στη βίαιη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας και σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, συμβάλλοντας στην παράλυση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, στο κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη διεύρυνση των επιπέδων μαζικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και στη δραματική όξυνση των επιπέδων της ανεργίας. Σημείωσε δε ότι ακόμα πιο τραγική είναι η έκταση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους, που ξεπέρασε το 40%, όπως και η μακροχρόνια ανεργία.

Ο κ. Φακοντής ανάφερε ότι, για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης και της εξόδου από την κρίση, επιβάλλεται η χάραξη μιας διαφορετικής στρατηγικής, ενός δρόμου αντίθετου με τις επιταγές της σκληρής λιτότητας της Τρόικας. Ενός δρόμου προς την ανάπτυξη, την άμεση αποκατάσταση των θεμελιωδών αρχών της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, πρόσθεσε. Θα πρέπει, είπε ο Κύπριος βουλευτής, οι πόροι που διατίθενται στα πλαίσια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των διαρθρωτικών ταμείων, να ανακατανέμονται στοχευμένα, για την ανάκαμψη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, ώστε να συμβάλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας με διάρκεια και προοπτική. Η απάντηση με ημίμετρα χαμηλού κόστους, όπως υπογράμμισε, δεν λύνει το πρόβλημα, παρά μόνο το αναβάλλει, διορθώνοντας σε μικρό βαθμό και μόνο προσωρινά τις στατιστικές.
__________