12/3/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτών του Ανδρέα Αγγελόπουλου



Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια
της έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτών του Ανδρέα Αγγελόπουλου


Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτών του Ανδρέα Αγγελόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε τα εξής:

«Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω σε μια ξεχωριστή έκθεση, σε μια γιορτή τέχνης, αυτή που απόψε μας προσφέρει ο αγαπητός μου Ανδρέας Αγγελόπουλος.

Όσα ακούσαμε ήδη για τον ζωγράφο και γλύπτη Ανδρέα Αγγελόπουλο, είναι αρκετά για να μας πείσουν πως η καρδιά, ακόμα και ενός σκληροτράχηλου αγωνιστή, που τα τρυφερά χρόνια της νιότης του τα αφιέρωσε σε ένα δύσκολο και σκληρό αγώνα ενάντια σε ένα πανίσχυρο και αδυσώπητο κατακτητή, μπροστά στο μεγαλείο της τέχνης υποκλίνεται.

Από τα νεανικά του χρόνια και πριν ακόμα εμπλακεί σε εκείνο τον τραχύ αγώνα της ΕΟΚΑ, μαθητής ων, ο Ανδρέας Αγγελόπουλος ενδιαφερόταν για την τέχνη, αλλά το ταλέντο του εκδηλωνόταν τότε, μόνο ως αγάπη προς την τέχνη, με την παρακολούθηση και τη μελέτη βιβλίων τέχνης. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες και πλήθος εμπειριών και γνώσεων, για να αποφασίσει, στα 72 του χρόνια να μετουσιώσει την αγάπη του προς την τέχνη, σε δημιουργία.

Με μοναδικά εφόδια το έμφυτο ταλέντο και την φιλοτεχνία του ο Ανδρέας Αγγελόπουλος απέδωσε τα έντονα καλλιτεχνικά αισθήματά του με πολύ χρώμα και φως αντανακλώντας τον εσωτερικό του κόσμο με τον πιο παραστατικό τρόπο. Ζωγραφικοί πίνακες, ψηφιδωτά και συνθέσεις σε βότσαλα συνθέτουν την πνευματική δημιουργία του, πέραν της συγγραφικής που τον περασμένο χρόνο είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε.


Για τον καλλιτέχνη Ανδρέα Αγγελόπουλο έχουν μιλήσει οι προλαλήσαντες ειδικοί με τα πιο κολακευτικά λόγια. Δεν έχω να προσθέσω κάτι, ούτε και κατέχω την αρμοδιότητα. Θέλω μόνο να πω πως ο Ανδρέας, τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά, υπήρξε ένας αγωνιστής στη ζωή.

Αγωνιστής, πρώτα της πατρίδας και με τη λήξη του αγώνα 55-59, αγωνιστής της κοινωνίας.
Αυτό που καθιστά ξεχωριστό το φίλο Ανδρέα Αγγελόπουλο είναι ότι η λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ γίνεται αφετηρία του δικού του προσωπικού και πολύμορφου αγώνα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με αξίες και ιδανικά. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο άνθρωπο. Αγωνιστή και μαχητή της πατρίδας και της ζωής. Δραστήριος σε όλους τους τομείς, ευτύχησε την καταξίωση της κυπριακής κοινωνίας. Ένας ακούραστος εργάτης και αγωνιστής που διέθεσε τη ζωή του στην προσφορά. Ελάχιστο δείγμα της χαρισματικής αυτής πλευράς του Ανδρέα Αγγελόπουλου είναι και η πρόθεσή του, να εισφέρει στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ μέρος των εισπράξεων από την αποψινή έκθεση.

Θέλω να εκφράσω τη βαθειά εκτίμησή μου και τις ευχαριστίες μου στον αγαπητό μου φίλο και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο δρόμο της τέχνης που διάλεξε».

_______________