17/3/14

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Μάριου Καρογιάν

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Μάριου Καρογιάν στις εργασίες
της 130ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη


Άρχισαν σήμερα στη Γενεύη οι εργασίες της 130ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Ο βουλευτής κ. Μάριος Καρογιάν πήρε μέρος σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια με θέμα «Προς τη δημιουργία ενός ελεύθερου από πυρηνικά όπλα κόσμου: Η συμβολή των κοινοβουλίων».

Ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε το γεγονός ότι, η επίτευξη ενός ελεύθερου από πυρηνικά όπλα κόσμου αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση στο σημερινό διεθνές σκηνικό και ότι η πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων πρέπει να καταστεί προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα κάθε κράτους. Επισημαίνοντας τη σημασία της Συνθήκης για τη Μη Εξάπλωση των Πυρηνικών Όπλων (1968), τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η πιθανή διαθεσιμότητα των όπλων αυτών και των τεχνολογιών τους. Η Συνθήκη αυτή, είπε, δεν αποτελεί μόνο το βασικό διεθνές όργανο διά του οποίου οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν ξεκάθαρα δεσμευθεί για αφοπλισμό, αλλά εκφράζει παράλληλα τη διεθνή βούληση για ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του σχετικού προσχεδίου ψηφίσματος ενώπιον της Επιτροπής, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε την επαναλαμβανόμενη έκκληση να καταστεί η επίτευξη προόδου στις προσπάθειες για αφοπλισμό και μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων πρώτιστη προτεραιότητα και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των κοινοβουλευτικών προς αυτή την κατεύθυνση. Πρωτίστως, εξήγησε, μέσω της θεμελίωσης και ενεργοποίησης της απαραίτητης πολιτικής βούλησης και δέσμευσης, έπειτα μέσω της προώθησης σχετικών νομοθετικών και πολιτικών πλαισίων και, τέλος, μέσω της στενής συνεργασίας με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να διεξαχθεί, το 2015, ένα δημιουργικό Συνέδριο Αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Εξάπλωση των Πυρηνικών Όπλων. Ιδιαίτερη σημασία, πρόσθεσε, πρέπει να δοθεί στον ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν οι βουλευτές σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση και επέκταση των υφιστάμενων ζωνών απαλλαγμένων από πυρηνικά όπλα.

Μιλώντας για τη γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου με τη Μέση Ανατολή, ο κ. Καρογιάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εισήγηση για σύγκληση, στο άμεσο μέλλον, ενός Συνεδρίου για μια Μέση Ανατολή απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής. Ο καίριος ρόλος της Κύπρου κατά την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία, τόνισε, καταδεικνύει ότι όσο μεγάλο ή μικρό και να είναι ένα κράτος, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στις προσπάθειες για αφοπλισμό και μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Κλείνοντας, επανέλαβε τη θέση πως τα πυρηνικά όπλα είναι ασύμβατα με κάθε έννοια ειρήνης και ανθρώπινης ελευθερίας. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα πυρηνικά όπλα μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστο ανθρώπινο πόνο και ταυτόχρονα να αποδυναμώσουν βίαια, αν όχι και να αφανίσουν, κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη, κατέληξε.

____________