19/3/14

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής συμμετέχει σε Κοινή Κοινοβουλευτική Συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής συμμετέχει
σε Κοινή Κοινοβουλευτική Συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κ. Γιάννος Λαμάρης συμμετέχει στην Κοινή Κοινοβουλευτική Συνάντηση με τίτλο: «Μελλοντικές προτεραιότητες στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών, της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων», που πραγματοποιείται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως συνδιοργάνωση των αρμόδιων Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Βουλής των Ελλήνων, στα πλαίσια της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετέχοντας στη συζήτηση, στα πλαίσια θεματικής ενότητας για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου, ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι ούτε οι προκλήσεις που συνδέονται με τα μεταναστευτικά ρεύματα στη Μεσόγειο, ούτε οι πολεμικές συγκρούσεις ή η φτώχεια στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της υποσαχάριας Αφρικής που προκαλούν μεταναστευτικά ρεύματα, αλλά ούτε και η ένταση των μεταναστευτικών ρευμάτων από τις περιοχές αυτές, αποτελούν νέα φαινόμενα. Σημείωσε ότι εδώ και χρόνια γίνεται αναφορά στη Μεσόγειο, όταν συζητείται η ανάγκη ενίσχυσης της εξωτερικής διάστασης της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου της ΕΕ, ενώ στα πλαίσια αυτά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο οι πιέσεις που δέχονται τα κράτη μέλη της Μεσογείου από τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Το περιστατικό στη Λαμπεντούσα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, που στοίχισε τη ζωή σε 300 άτομα τον περασμένο Οκτώβριο, επανέφερε στην επιφάνεια την ανάγκη εντατικοποίησης της δράσης στον τομέα της μετανάστευσης, ενώ θύμισε επίσης ότι η μετανάστευση έχει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές πτυχές, επηρεάζοντας τόσο τις χώρες προέλευσης όσο και τις χώρες υποδοχής των μεταναστών. Συνεχίζοντας, εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι χρειάστηκαν εκατοντάδες θάνατοι για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, γεγονός που καταδεικνύει, όπως είπε, ότι η ΕΕ αντιδρά αντί να δρα προληπτικά. Χαιρέτισε, ωστόσο, το γεγονός ότι η μετανάστευση έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ένωσης και ότι πλέον υπάρχει καθολική συμφωνία για την ανάγκη ειδικότερης κοινής δράσης στον τομέα αυτό και δη στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και συλλογικής δράσης των κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης των αιτιών της μετανάστευσης. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι κάθε νομοθετική ή άλλη δράση των Κοινοβουλίων στον τομέα αυτό θα πρέπει να γίνεται με πνεύμα αλληλεγγύης, με ορθά προσδιορισμένο περιεχόμενο και με μέριμνα για τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών που προκύπτουν από τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη. Ο κ. Λαμάρης χαιρέτισε, τέλος, κάθε συμφωνία και πρωτοβουλία συνεργασίας με τρίτες χώρες, για όλες τις πτυχές του θέματος της μετανάστευσης, στην οποία πολύ ορθά επικεντρώνεται, όπως επισήμανε, και η Ειδική Ομάδα «Μεσόγειος».

---------------------