27/3/14

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Κάδη στους 61ους Παγκυπριους αγώνες στίβου λυκείων και τεχνικών σχολών



Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Κάδη στους 61ους Παγκυπριους αγώνες στίβου λυκείων και τεχνικών σχολών


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση των σχολείων μας, τους  Παγκύπριους Μαθητικούς Αγώνες Στίβου, που φέτος συμπληρώνουν 61 ιστορικά χρόνια ζωής. Η φετινή διοργάνωση είναι κι αυτή αφιερωμένη στη μνήμη ενός μεγάλου δασκάλου, ενός πολυσύνθετου αθλητή και ενός αγωνιστή της κυπριακής ελευθερίας, του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλου, που αποτελεί για όλους μας αγωνιστικό και ηθικό πρότυπο.

Οι αγώνες αποτελούν την κορύφωση μιας προπονητικής προσπάθειας, και νικητές είναι όλοι όσοι έλαβαν μέρος σε αυτήν, αθλητές και προπονητές. Αυτό που πρέπει να κυριαρχεί στη σκέψη μας είναι ότι ολόκληρη η ζωή μας είναι ένας συνεχής αγώνας. Αν δεν μπορούμε όλοι να είμαστε πρωταθλητές, τουλάχιστον, ας είμαστε σωστοί αθλητές, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας στον αγώνα στον οποίο συμμετέχουμε, με επιμονή, αυτοθυσία, εντιμότητα και σεβασμό στον διπλανό μας. 

Στην εποχή μας, στην οποία δυστυχώς πολλές αθλητικές εκδηλώσεις στιγματίζονται από επεισόδια βίας κι από έκτροπα, καλείστε εσείς να αποδείξετε ότι ο αθλητισμός αποτελεί την πιο αξιόλογη μορφή άμιλλας των νέων. Καλείστε, όχι να μιμηθείτε άλλα πρότυπα, αλλά να αποτελέσετε εσείς πρότυπα μιας υγιούς νεολαίας σήμερα, και μιας υγιούς κοινωνίας αύριο. Καλείστε να υιοθετήσετε το Ολυμπιακό σύνθημα «CITIUSALTIUSFORTIUS», ως το βασικότερο στοιχείο της εκπαιδευτικής σας αγωγής. «Ταχύτερα» στην αθλητική απόδοση, αλλά και στην αντίληψη, «ψηλότερα» στον αθλητισμό, αλλά και στην εθνική ανάταση, και «δυνατότερα» στο σώμα και στην ψυχή, αλλά και με θάρρος στον αγώνα της ζωής.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας. Είμαι βέβαιος ότι, με τον δυναμισμό που σας διακρίνει, θα ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των γονιών σας, των καθηγητών σας και του Υπουργείου Παιδείας, τόσο μέσα, όσο και έξω από τους αθλητικούς στίβους.
Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη των 61ων Παγκύπριων Μαθητικών Αγώνων Στίβου.

---------------------