27/3/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο

Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στο 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο


Mε ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω το Ενεργειακό Συμπόσιο, που για τρίτη χρονιά οργανώνουν από κοινού το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η εταιρεία Financial Media Way, με θέματα απολύτως ενδιαφέροντα και σημαντικά για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συμπόσιο το οποίο, για ακόμα μια φορά, τελεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, είναι μια εκδήλωση εθνικής εμβέλειας καθώς συμμετέχουν όλοι οι βασικοί ενεργειακοί φορείς και εταιρείες.

Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις θερμές ευχαριστίες μου προς τους διοργανωτές, τους συντελεστές και τους χορηγούς αυτής της εξαίρετης εκδήλωσης και να σας διαβεβαιώσω πως οι εισηγήσεις, οι προτάσεις και τα πορίσματα του Συμποσίου όχι απλώς θα ληφθούν υπόψη στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, αλλά θα αποτελέσουν χρήσιμο και πολύτιμο οδηγό για την χάραξη της περαιτέρω πορείας της ενεργειακής μας πολιτικής.

Θέλω, επίσης, να καλωσορίσω τους υψηλούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό που, μαζί με τους Κύπριους επιστήμονες και ειδικούς του θέματος, είμαι σίγουρος ότι θα φωτίσουν την κυπριακή κοινωνία αλλά και την κυπριακή Πολιτεία στο θέμα της ενέργειας, που εξελίσσεται σε ένα ουσιαστικό παράγοντα για τον τόπο μας και το μέλλον του.

Ο τίτλος του Συμποσίου είναι δηλωτικός της τεράστιας σημασίας που η Κύπρος αποκτά σε ένα τομέα όπου προηγουμένως δεν είχε ρόλο, αλλά και της αξίας της ως γεωστρατηγικού παράγοντα στην ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Συμπόσιο με θέμα τη «Συμβολή της Κύπρου στη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική» αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων του ενεργειακού τομέα, όπως η ενεργειακή στρατηγική στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου και η γεωπολιτική θέση της Κύπρου, που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.

Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει και με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σύντομα σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου και ειδικά το φυσικό αέριο.

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία του καταρτισμού και της στελέχωσης των δυο σημαντικών φορέων της ενέργειας, της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου με την επιλογή, κατά γενική ομολογία, αξιόλογων και με μακρά πείρα και γνώσεις προσωπικοτήτων που διέπρεψαν στον τομέα τους.

Με χαρά σημειώνω την καλή υποδοχή της οποίας έτυχαν οι επιλεγέντες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και χαιρετίζω την πρόθεση της Βουλής να συνεργαστεί μαζί τους. Είναι βαθιά η πεποίθησή μου πως σε αυτούς τους τομείς δράσης η συνεργασία όλων, και ιδιαίτερα της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Προχωρούμε ταχύτατα στη διαδικασία της αναζήτησης ενδιάμεσης λύσης για φθηνότερο καύσιμο κατά τρόπο ώστε η επιτυχία της διαδικασίας να είναι διασφαλισμένη και να έχουμε φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή το 2016.

Την ίδια ώρα προωθούμε την ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού αναπτύσσοντας και ενισχύοντας με νομοθετικά και άλλα κίνητρα την ανάπτυξη αιολικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, ηλιακών συστημάτων, φωτοβολταϊκών συστημάτων και την αξιοποίηση βιομάζας.

Η Κύπρος έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης βιομάζας με την αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου σκυβάλων που επί δεκαετίες συσσωρεύθηκε στον τόπο μας προκαλώντας τεράστιο οικονομικό κόστος, αντί κέρδους που θα μπορούσε να αποδίδει.

Παράλληλα με τις αποφάσεις και τις κινήσεις μας στον τομέα της ενέργειας, κάνουμε ό,τι επιβάλλεται να γίνει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα γίνουμε ικανοί να διαχειριστούμε με τον καλύτερο και πλέον συμφέροντα τρόπο τις ενεργειακές προοπτικές που εκτυλίσσονται ενώπιον μας.

Μετά από δώδεκα μήνες σκληρής δοκιμασίας, εφαρμογής μέτρων και αυστηρής τήρησης των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι των δανειστών της, όχι μόνον παρήλθε ο κίνδυνος της πλήρους χρεοκοπίας τον οποίο αντιμετωπίζαμε άμεσα, αλλά η οικονομία εισήλθε σε πορεία διόρθωσης και το τραπεζικό σύστημα σε πορεία σταθεροποίησης.

Πρέπει να θυμίσω ότι έχουμε καταγράψει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Μετά από τρία χρόνια διαδοχικών υποβαθμίσεων, είχαμε τον Νοέμβριο την πρώτη αναβάθμιση της οικονομίας μας από διεθνή οίκο αξιολόγησης, και έκτοτε επαναλήφθηκε από άλλους δυο οίκους. Παράλληλα, όπως και κατά τις δύο πρώτες αξιολογήσεις από τους διεθνείς δανειστές μας, και η πρόσφατη τρίτη στη σειρά αξιολόγηση είναι ιδιαιτέρως θετική και ενθαρρυντική.

Είναι φανερό ότι η Κύπρος μπήκε στον δρόμο της παλινόρθωσης της οικονομίας της, γεγονός που δεν διαφεύγει της προσοχής και της εκτίμησης των διεθνών πιστωτών μας αλλά και του διεθνούς Τύπου.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ως Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πιστεύουμε ότι η ενέργεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές εξελίξεις του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια, και με τη σωστή πολιτική και δράσεις είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που σήμερα βασανίζουν την Κύπρο και τους πολίτες. Η ύπαρξη εμπορικά εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας, καθώς και οι ευρύτεροι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί για την καθιέρωσή της ως διαμετακομιστικού κόμβου ενεργειακών προϊόντων, αναμένουμε να καταστήσουν την Κύπρο περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Ερχόμενος στο θέμα του Συμποσίου σας, θα πρέπει να τονίσω τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αναγνωρίζεται από σημαντικές δυνάμεις του κόσμου, όπως είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω στη διάρκεια των επισκέψεών μου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόλις της περασμένης Παρασκευής, αποτυπώνεται θέση η οποία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία των ενεργειακών αποθεμάτων της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύοντας έτσι και τη στρατηγική σημασία της Κύπρου ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου.

Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση την αναφορά στην Κύπρο σε έγγραφο της ΕΕ για την ενεργειακή διπλωματία, στο οποίο επεξηγείται η σημασία της Κύπρου ως νέου παροχέα υδρογονανθράκων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ στο σύνολό της.

Η εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού αλλά και της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και της ΕΕ γενικότερα.

Η κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και η προώθηση ενός νέου διαδρόμου φυσικού αερίου από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται στην κορυφή των ενεργειακών μας προτεραιοτήτων.

Θα σας ενδιαφέρει να γνωρίζετε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε, επίσης, απόψεις και σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη ενεργειακή και κλιματική πολιτική της ΕΕ με ορίζοντα το 2030. Εμείς θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, με έμφαση στο θέμα της ενεργειακής απομόνωσής τους, γεγονός που αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο.

Κυρίες και κύριοι,

Οι πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός της Κύπρου, οι οικονομικές εξελίξεις καθώς και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα έχουν αναβαθμίσει το διεθνές ενδιαφέρον και συγκέντρωσαν τη διεθνή προσοχή στην Κύπρο και την περιοχή μας. Διαμόρφωσαν, έτσι, μια συγκυρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Πριν από μερικούς μήνες διάβασα σε ένα άρθρο που αναφερόταν στην ανακάλυψη τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης, ότι «ο Θεός θα πρέπει να είχε πολύ αρρωστημένη αίσθηση του χιούμορ» για να προικίσει αυτή την περιοχή του κόσμου με αυτό τον θησαυρό. Ο συγγραφέας του άρθρου δεν αναφερόταν μόνο στις σχέσεις Κύπρου – Τουρκίας, αλλά και στις διαφορές του Ισραήλ με τον Λίβανο, τη Συρία και την Αίγυπτο.

Η πρόθεσή μας είναι να διαψεύσουμε όσους αντιμετωπίζουν το θείο δώρο της ενέργειας ως στοιχείο σύγκρουσης και ανταγωνισμού. Το φυσικό αέριο με το οποίο μας προίκισε ο Θεός, για εμάς είναι το μέσο για τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας.

Φανταστείτε τον ίδιο χάρτη της περιοχής με λυμένα τα προβλήματα Κύπρου και Τουρκίας. Η εξίσωση αλλάζει εντελώς. Η Κύπρος μπορεί να γίνει ο διαμετακομιστής του φυσικού αερίου όλης της ευρύτερης περιοχής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να γίνει με τολμηρές κινήσεις και αποφασιστικά βήματα, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, παρά μόνο με οδηγό το εθνικό συμφέρον.

Μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας, η αγορά και η οικονομία θα διαμορφώσουν τις καλύτερες λύσεις, και όχι η ισχύς του ενός ή του άλλου. Σε μια τέτοια περίπτωση τα οφέλη για όλο τον πληθυσμό της Κύπρου θα είναι τεράστια.

Το όραμά μας, που είναι η ειρήνη και η ευημερία όλων των λαών της περιοχής και κυρίως του κυπριακού λαού, θα γίνει μια πραγματικότητα. Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας και οι δύο κοινότητες θα έχουν δικαίωμα στον φυσικό πλούτο της χώρας. Οι υδρογονάνθρακες και η αξιοποίησή τους μπορούν να καταστούν παράγοντας σταθερότητας προς όφελος των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό. Η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη μου μπορεί να προκύψουν.

Είμαι αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα βρει τον δρόμο της σύντομα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Σε αυτό το περιβάλλον η ενέργεια θα παίξει έναν πολύ σημαντικό βοηθητικό ρόλο.

Σας καλωσορίζω και εύχομαι στο συμπόσιό σας κάθε επιτυχία.

___________________