28/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στο 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο «Η Κύπρος πρωτοστατεί στην ανάπτυξη περιφερειακής συνεργασίας για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος»



Στο πλαίσιο του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου με θέμα «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική», που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης σημείωσε ότι η Κύπρος πρωτοστατεί στην ανάπτυξη περιφερειακής συνεργασίας για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.


Στην παρέμβαση του ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι η προστασία του περιβάλλοντος επεκτείνεται πέραν από τα εθνικά όρια και απαιτείται η συνεργασία με γειτονικές χώρες. Σημείωσε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί σχετική περιβαλλοντική συμφωνία για συνεργασία με το Ισραήλ, η οποία βρίσκεται στα τελικά στάδια υπογραφής. Η πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε όσον το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε οι άλλες γειτονικές μας χώρες να συμμετάσχουν στη συμφωνία αυτή ή να υπογράψουμε ξεχωριστές συμφωνίες μαζί τους, και έτσι να εξασφαλιστεί ότι πιθανά ατυχήματα ρύπανσης από υπεράκτιες δραστηριότητες θα αντιμετωπίζονται πλήρως.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε επίσης ότι σε χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κ. Γιάννη Μανιάτη έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της Ελλάδας να είναι μέρος μιας τέτοιας περιφερειακής συνεργασίας και ταυτόχρονα να βοηθήσει στη διεύρυνσή της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας. Η Κύπρος και το Υπουργείο μου είναι υπέρμαχος της πολιτικής αυτής και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης για να επιτευχθεί αυτή η περιφερειακή συνεργασία, με άξονα το περιβάλλον, η οποία χωρίς αμφιβολία είναι προς όφελος όλων των λαών της Ανατολικής Μεσόγειου, για τη διασφάλιση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την ασφάλειας και την ειρήνης», κατέληξε ο κ. Υπουργός.

---------------------