28/3/14

Ετήσια Γενική Συνέλευση Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου 25 Χρόνια – “Πλοηγεί την Κύπρο Παγκοσμίως”

28 Μαρτίου, 2014

Ετήσια Γενική Συνέλευση Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου
25 Χρόνια – “Πλοηγεί την Κύπρο Παγκοσμίως”

28 Μαρτίου 2014


Στην 25χρονη πορεία του, το Επιμελητήριο έχει πλέον εδραιωθεί ως ο επαγγελματικός σύνδεσμος της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας της χώρας αλλά και ο εκπρόσωπος της, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα, 25 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εθνικούς Ναυτιλιακούς οργανισμούς παγκοσμίως και αναμφίβολα, ‘Πλοηγεί την Κύπρο Παγκοσμίως’.

Μέσα στα πλαίσια λοιπόν της επιτυχούς συμπλήρωσης φέτος, 25 χρόνων από την ίδρυσή του, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο πραγματοποίησε την 25η Ετήσια Γενική του Συνέλευση, την Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014, στο ξενοδοχείο “Four Seasons” στη Λεμεσό. Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι Κομμάτων, Βουλευτές, Διπλωμάτες, εκπρόσωποι Επαγγελματικών Οργανισμών και σύσσωμα, τα Μέλη του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Τη Συνέλευση προσφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης, και ο Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Capt. Eugen Adami.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαίνεσε το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για την 25χρονη πολύπλευρη και ουσιαστική συμβολή του προς τη συνεχή ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας και χαρακτήρισε τον τομέα της Ναυτιλίας ως ένα από τους κυριότερους ‘στυλοβάτες’ του νέου μοντέλου ανάπτυξης της Κυπριακής Οικονομίας. Υποστήριξε επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, ο τομέας της Ναυτιλίας θα έχει πρωταρχικό ρόλο ως προς την ανάκαμψη της Κυπριακής Οικονομίας. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την άμεση δημιουργία θέσης “Υφυπουργού Ναυτιλίας”, και κάλεσε όλους τους εκπροσώπους των Πολιτικών Κομμάτων όπως στηρίξουν αυτή την απαραίτητη θεσμική αλλαγή μέσω της οποίας θα υπάρξει μία πιο ορθολογιστική και εξειδικευμένη διαμόρφωση Κυβερνητικής Ναυτιλιακής Πολιτικής. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στις προοπτικές που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, γεγονός που μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο ως ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο με πολύ θετικές εξελίξεις όσο αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας Ναυτιλιακής Βιομηχανίας.

Ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Ομήρου, ευχαρίστησε το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και τις εταιρείες-Μέλη του για την στήριξη που συνεχίζουν να παρέχουν στην Κυπριακή Οικονομία, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο. Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να στηρίξει μέτρα τα οποία στοχεύουν στη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της Κυπριακής Ναυτιλίας, όπως η πρόταση νόμου για τη δημιουργία θέσης Υφυπουργού Ναυτιλίας και η προώθηση του Ναυτιλιακού Φορολογικού Συστήματος στο εξωτερικό, ούτως ώστε ο παραγωγικός αυτός τομέας, να συνεχίσει να στηρίζει απρόσκοπτα την Κυπριακή Οικονομία. Τέλος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να στηρίξουν τον τομέα της Ναυτιλίας ως ένα από τους σταθερούς υποστηρικτές της Κυπριακής Οικονομίας.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης, χαιρέτησε την 25χρονη πορεία του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για τη στενή συνεργασία του στην δημιουργία και εφαρμογή της Κυβερνητικής Ναυτιλιακής Πολιτικής. Ο Υπουργός σημείωσε επίσης την αγαστή συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα η οποία αποτελεί τον κύριο λόγο της επιτυχίας της Κύπρου στην Παγκόσμια Ναυτιλία. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, με την συνέχιση αυτής της συνεργασίας, το μέλλον της Κυπριακής Ναυτιλίας προδιαγράφεται υποσχόμενο και θετικό.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Capt. Eugen Adami, τόνισε ότι στον απόηχο των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων στην Κύπρο, η Ναυτιλιακή επιχειρησιακή και φορολογική υποδομή της Κύπρου αλλά και η Κυπριακή σημαία, παραμένουν συμπαγή και ανταγωνιστικά και ως εκ τούτου, η εικόνα και η αξιοπιστία της Κύπρου έχει αποκατασταθεί. Δήλωσε ότι οι χρήστες της Κυπριακής σημαίας δεν επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και παραμένουν πιστοί, στηρίζοντας την ίδια στιγμή τις προσπάθειες για την ενίσχυση της Κυπριακής Ναυτιλίας έτσι ώστε να συνεχίσει τη σημαντική συμβολή της στην οικονομία της Κύπρου. Επιπρόσθετα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μεγάλη αξία και ουσιαστική συμβολή της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας ως άμεση επένδυση στη Κυπριακή Οικονομία, μπορεί να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσω συγκεκριμένων ενεργειών, μέσα στα πλαίσια μίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσια Πολιτικής και την εισαγωγή ορισμένων μέτρων που θα υποβοηθήσουν τη συνέχιση και ουσιαστική συμβολή της Κυπριακής Ναυτιλίας στην Οικονομία της Κύπρου και τη συνεχή εργοδότηση Κυπρίων υπαλλήλων.

Κατά την έναρξη της Συνέλευσης τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή εις μνήμη και ένδειξη εκτίμησης του πρόσφατα αποθανόντα Υπουργού Άμυνας και τέως Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Τάσου Μητσόπουλου.