28/3/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την 25 η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου


Στη σημασία της δημιουργίας ενός Υφυπουργείου Ναυτιλίας αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, με στόχο την περαιτέρω προστασία και ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας.


Μιλώντας στην 25η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στα 25 χρόνια ύπαρξής του το Επιμελητήριο έχει καταστεί ένα πολύ σημαντικό επαγγελματικό οργανισμό με άμεση και ενεργό συμμετοχή στις ναυτιλιακές υποθέσεις της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι η παρουσία του στη Συνέλευση «υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στη ναυτιλία ως έναν από τους κύριους πυλώνες ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας», και επισήμανε ότι η ναυτιλία «αποτελεί έναν πολύτιμο τομέα με σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα για την Κύπρο».

Σημείωσε ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος στη ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως είναι τα κόστη για εγγραφή στο νηολόγιο και άλλα ευνοϊκά φορολογικά κόστη αποτελούν μερικά από τα «δυνατά σημεία» της ναυτιλίας της Κύπρου που μπορούν να συμβάλουν στην εξισορρόπηση των αρνητικών επιπτώσεων από τις παρούσες οικονομικές δυσκολίες της Κύπρου.

Σημείωσε ότι υπό το φως του παγκόσμιου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος της ναυτιλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εισαγάγει εκείνους τους απαραίτητους μηχανισμούς για περαιτέρω προστασία και ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας.

Για τον σκοπό αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι η δημιουργία ενός Υφυπουργείου Ναυτιλίας αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη Βουλή και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτή την καινοτομία και τις πολύ απαραίτητες θεσμικές αλλαγές».

Υπογράμμισε ότι η Τρόικα έχει αξιολογήσει θετικά τον τομέα της ναυτιλίας και έχει ενθαρρύνει το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο να συνεχίσει και να ενδυναμώσει τις προσπάθειες του για προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας.

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας και την εθνική μας οικονομία.

Αυτές οι νέες εξελίξεις διευρύνουν τους ορίζοντες της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας, δημιουργώντας σχετικές συνέργειες. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων προσφέρει την ευκαιρία για ανάπτυξη μιας εντελώς νέας βιομηχανίας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των υπεράκτιων δραστηριοτήτων».

«Η Κύπρος μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι καινούρια ναυτιλιακά και ενεργειακά έργα μπορούν να αναπτυχθούν «και οι σχετικές κυβερνητικές πολιτικές σίγουρα θα περιλάβουν αυτή τη νέα προοπτική».

Είπε ακόμη ότι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών είναι σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας και προς το σκοπό αυτό, η άρση των παράνομων τουρκικών απαγορευτικών μέτρων κατά της κυπριακής ναυτιλίας θα είναι θετικό και αποτελεσματικό στοιχείο για την κυπριακή ναυτιλία.

«Αυτό το θέμα επηρεάζει ευρωπαϊκά συμφέροντα και πρόθεση μας είναι να αναζητήσουμε λύση ευθυγραμμισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε. «Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για άρση του τουρκικού εμπάργκο», επισήμανε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η 25 η Γενική Συνέλευση αποτελεί ορόσημο για τη συμβολή του Επιμελητηρίου στην κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία.