1/2/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό σήμερα στο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με θέμα την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πάνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο προσωπικό των Δήμων, μετά το πέρας της παρέμβασής του στο συνέδριο προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.



Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το θέμα των αποκοπών στη μισθοδοσία του προσωπικού των Δήμων, ότι κατατέθηκε θέση στο Συνέδριο αυτές οι αποκοπές να μην καταλήγουν στο Κεντρικό Ταμείο του Κράτους αλλά να παραμένουν στα Ταμεία των Δήμων, απάντησε:

«Είναι πάγιο αίτημα των Συντεχνιών οι αποκοπές αυτές να μην πηγαίνουν στο Πάγιο Ταμείο του Κράτους αλλά να μένουν στους Δήμους. Από πλευράς τους, είναι ένα αίτημα που έχει να κάνει απόλυτα με την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα με τη μείωση των χορηγιών προς τους Δήμους. Θεωρούν ότι είναι ένας τρόπος να ενισχύσουν τα ταμεία τους. Να δούμε τώρα με αυτή την προσπάθεια που γίνεται για αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τι εξουσίες θα τους αποδοθούν. Δηλαδή, πώς θα προικοδοτήσει το Κράτος από πλευράς εξουσιών την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να ενισχύσει το θεσμό, από τη μια, αλλά και από την άλλη, να δούμε με ποιο άλλο τρόπο θα τους επιτρέψει (το Κράτος) οι ίδιες οι Τοπικές Αρχές να αυξήσουν τα εισοδήματα τους μέσα από τέλη ή φορολογίες που θα εισπράττουν από το Δημότη. Όλα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα, το ένα με το άλλο. Εξουσίες και άσκηση δικαιωμάτων από τη μια (που συνεπάγεται και υποχρεώσεις). Αλλά, από την άλλη, πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος να αυξήσουν και αυτοί με τη σειρά τους τα εισοδήματα τους».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για το ποιος πρέπει να είναι τελικά ο αριθμός των Δήμων, σε σχέση με τα σενάρια που προκρίνει η προκαταρκτική έκθεση των Άγγλων εμπειρογνωμόνων στην οποία υπάρχει εισήγηση για πέντε Δήμους, και κατά πόσο ο ίδιος προκρίνει κάποιο αριθμό, είπε: «Παρουσιάστηκε μέσα στο Συνέδριο η προκαταρκτική έκθεση των εμπειρογνωμόνων, ωσάν να είναι κάτι τελεσίδικο. Μιλούμε για ενδιάμεση έκθεση. Και επειδή ακριβώς εμείς θέλουμε όλοι να είναι συνεργάτες σε αυτήν την πορεία της αναδιάρθρωσης, θεωρούμε υποχρέωσή μας να τους ενημερώνουμε σε όλα τα στάδια αυτής της πορείας μέχρι να ληφθεί τελική απόφαση.

Οι πέντε Δήμοι είναι μια από τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων. Υπάρχουν και άλλες εισηγήσεις, όπως:  δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου, μείωση του αριθμού των Δήμων (δεν καθορίζεται ο αριθμός). Υπάρχει και μία άλλη θέση, να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, θέση την οποία δεν προκρίνει κανένας.

Επαναλαμβάνουμε ότι η μεταρρύθμιση προϋποθέτει τη συνεργασία όλων και των Συντεχνιών. Έτσι ώστε, μέσα από συναίνεση, αλλά και πλήρη αντίληψη της αναγκαιότητας όπως και των στιγμών που περνούμε, να καταστεί συνείδηση ότι πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση με ένα και μοναδικό στόχο, την προσφορά προς τον Δημότη καλύτερων υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Οι Δήμοι χρωστούν πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος, ποιος είναι εγγυητής αυτών των ελλειμμάτων των Δήμων; Δεν είναι ο πολίτης»;

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένεται η τελική έκθεση των εμπειρογνωμόνων, ο κ. Υπουργός είπε:

«Να θέσουμε το θέμα χρονολογικά. Είδαμε χθες τους Δήμους και τους καλέσαμε να μας δώσουν γραπτώς τις απόψεις τους επί της προκαταρκτικής έκθεσης. Επίσης, διευθετήσαμε συναντήσεις με τα Κόμματα. Θα δούμε ξανά τους εμπειρογνώμονες και οι εμπειρογνώμονες, με τη σειρά τους, θα πάρουν τις εισηγήσεις όλων, αλλά κυρίως του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα αρχίσουν οι ίδιοι ένα νέο κύκλο επαφών και με την κοινωνία των πολιτών και το συντομότερο θα πρέπει να μας δώσουν τελική εισήγηση. Και δεν σημαίνει ότι, ό,τιδήποτε εισηγηθούν οι εμπειρογνώμονες, αυτό είναι που θα γίνει. Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα εργαλείο, όπως εργαλείο αποτελεί και η έκθεση των Ιταλών εμπειρογνωμόνων. Όλα αυτά θα τα δούμε, θα τα συνυπολογίσουμε, θα τα αξιολογήσουμε και ως Κυβέρνηση εμείς θα πάρουμε την τελική ευθύνη με την κατάθεση του σχετικού Νομοσχεδίου».
_________________