19/2/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της Νέας Δημοτικής Στέγης Ενηλίκων Αθηένου







Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που σήμερα βρίσκομαι ανάμεσά σας για τα εγκαίνια ενός έργου μεγάλης τοπικής σημασίας, που αποτελούσε για πολλά τώρα χρόνια, το όραμα σπουδαίων και δυναμικών ανθρώπων της Αθηένου.



Ένα επίτευγμα που ανέδειξε τη μεγάλη αξία του εθελοντισμού, αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των οργανωμένων συνόλων της Αθηένου να κάνουν πράξη ένα έργο υποδομής και ανάπτυξης για την υποστήριξη της τρίτης ηλικίας και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αθηένου.

Η νέα Δημοτική Στέγη της Αθηένου αποτελεί ένα πρότυπο, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο συγκρότημα, το οποίο οικοδομήθηκε σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω να σημειώσω με ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι αυτό το εξαιρετικό έργο έχει επωμισθεί το Συμβούλιο Κοινωνικού Εθελοντισμού, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις οργανωμένες ομάδες του Δήμου. Και ότι η Διοικούσα Επιτροπή της Στέγης, έχει ανατεθεί σε δραστήριους εθελοντές όλων των στρωμάτων της κοινότητας υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Κοινωνικού Εθελοντισμού και του Δημάρχου. Σας αξίζουν συγχαρητήρια για την υποδειγματική συνεργασία που επιδεικνύετε στον αγώνα για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την προκοπή του Δήμου σας.

Η Αθηένου, τραυματισμένη από το πλήγμα που δέχτηκε το 1974 από την τουρκική εισβολή, έχει καταστεί υπόδειγμα σθένους και αντοχής. Με απαράμιλλη θέληση και πείσμα, με εργατικότητα και πατριωτισμό, επιμένει και αναπτύσσεται στο 65% της γης της με το 35% σε ειδικό καθεστώς στη νεκρή ζώνη. Κάτω από αντίξοες και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αγωνίζεται με τις δικές της δυνάμεις, να παραμείνει ζωντανή και ακμαία μέχρι την άγια εκείνη μέρα του τερματισμού της ημικατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας.
Ο στόχος και το όνειρο της Αθηένου για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας μας, είναι στόχος και όνειρο όλων μας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι καταβάλλουμε επίμονες και επίπονες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα μας οδηγήσει σε μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα δημιουργεί συνθήκες ειρηνικής και ασφαλούς συμβίωσης όλων των νόμιμων κατοίκων της χώρας μας. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα σέβεται τις ευαισθησίες και τις ιδιαιτερότητες όλων των πολιτών της.

Και εσείς εδώ, στην ακριτική Αθηένου, όπως και όλος ο κυπριακός ελληνισμός, για 40 χρόνια βιώνετε τα προβλήματα από την τουρκική εισβολή. Αγωνιζόμαστε για να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες θα είναι σεβαστές και θα εφαρμόζονται στο ακέραιο.

Αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα λυτρώσει τον κυπριακό ελληνισμό από τη δοκιμασία της κατοχής και θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας. Μια λύση που θα μας οδηγήσει στην οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και θα διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και θα επιτρέψει την αξιοποίηση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα επαναλάβω πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένουμε διαιρεμένοι, δεν έχουμε την πολυτέλεια να διακινδυνεύσουμε την ύπαρξη του ελληνισμού σε αυτή τη χώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να νομίζουμε ότι μπορεί να επιβιώσουμε είτε εμείς είτε οι Τουρκοκύπριοι, χωρισμένοι.

Γνωρίζετε ότι περνάμε δύσκολες ώρες. Είναι καλά γνωστό ότι βιώνουμε μια βαθιά οικονομική κρίση, παρά την αξιοσημείωτη βελτίωση που έχουμε καταφέρει από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Θέλω να πιστεύω πως με τη βούληση, τη θέληση και το πείσμα που μας διακρίνει θα πετύχουμε αυτό που ξαναπετύχαμε, το μεγάλο θαύμα της ανασυγκρότησης, της επανεκκίνησης, της δημιουργίας και πάλι των συνθηκών που να μας επιτρέπουν να ζήσουμε όπως και στο παρελθόν: Περήφανοι.

Το παράδειγμα της ανάπτυξης και της προόδου της Αθηένου μας φωτίζει και μας καθοδηγεί. Το έργο που εγκαινιάζουμε απόψε, επιτεύχθηκε μέσα σε συνθήκες κρίσης και οικονομική πίεσης. Ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και κατέδειξε την αξία της συνέχειας στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως το ενδιαφέρον που έδειξαν οι προκάτοχες Κυβερνήσεις, θα το συνεχίσει και η παρούσα σε ακόμη εντονότερο βαθμό και ρυθμό, έτσι ώστε να δούμε τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, να επιτελούν τον ρόλο για τον οποίον ετάχθησαν και για τον οποίο σχετική νομοθεσία εκσυγχρονισμού προωθούμε ήδη.

Μέγα ρόλο στην ενίσχυση της σχέσης κεντρικής και τοπικής διοίκησης, διαδραματίζει η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τις προσπάθειες και παρεμβάσεις μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχουμε καταφέρει την αύξηση της συνεισφοράς της Ευρώπης στα εκτελούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα, και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας, κατά τρόπο που να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην απορρόφηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που προσφέρονται για αξιοποίηση.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, ώστε να ολοκληρώσετε το όραμά σας για την ευημερία και την προκοπή της Αθηένου. Αν είναι κάτι που χρειάζεται ο τόπος σήμερα είναι πολίτες αλλά και ηγέτες με όραμα. Ηγέτες, είτε του κέντρου, είτε της περιφέρειας που θέλουν και καταφέρνουν να συνδημιουργήσουν και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες όπως η σημερινή για την οποία βρισκόμαστε εδώ.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη. Να κρατήσουμε τους νέους στις κοινότητές μας προσφέροντας κίνητρα απασχόλησης των ανέργων στην ύπαιθρο. Να δούμε, ανάμεσα σε άλλα, πώς μέσα από την ταυτοποίηση προϊόντων της υπαίθρου θα αναζωογονήσουμε και θα δημιουργήσουμε τις προοπτικές έτσι ώστε, ιδιαίτερα ακριτικές κοινότητες, όπως ο Δήμος της Αθηένου, να γίνουν ακόμα πιο δημιουργικές. Έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη προσδοκώντας την ημέρα της επανένωσης και της νέας εποχής για την Κύπρο.

Θέλω θερμότατα να συγχαρώ τον Δήμαρχο, φίλτατο Δημήτρη Παπαπέτρου, το Δημοτικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κοινωνικού Εθελοντισμού και όλους όσους συνέδραμαν στη σύλληψη και την υλοποίηση αυτού του έργου που σήμερα η Αθηένου χαίρεται. Ένα έργο το οποίο αναδεικνύει τη δράση και τον ρόλο που μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει. Ένα έργο που επιβεβαιώνει πως η ακριτική Αθηένου, παρά τον εγκλωβισμό και την απομόνωση που της έχει επιβάλει η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή, προοδεύει, αναπτύσσεται και προκόβει.

___________________