4/2/14

Εξαγγελία προγράμματος επιδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τον Υπουργό Γεωργίας




Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης εξήγγειλε, σήμερα, την πρόθεση για προκήρυξη προγράμματος επιδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για εγκατάσταση σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της έξυπνης κλιματικά γεωργίας.
Ο κ. Κουγιάλης, κατά την τέλεση των εγκαινίων Θερμοκηπιακής Μονάδας που λειτουργεί με τη χρήση Γεωθερμικής Ενέργειας στον Πειραματικό Σταθμό Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ) στο Ζύγι, υπογράμμισε ότι οι Κύπριοι παραγωγοί πρέπει να μπορούν με χαμηλότερο κόστος παραγωγής και καλύτερη ποιότητα να κρατηθούν στην αγορά και να μπορούν να καλύπτουν τόσο τη ντόπια όσο και την εξαγωγική αγορά.

Στην ομιλία του ο κ. Κουγιάλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το έργο στοχεύει να παράσχει στους ενδιαφερόμενους τα μέσα για την καταπολέμηση της έλλειψης νερού με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας τη γεωργική παραγωγή και συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπρίων γεωργών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη έλλειψη νερού, τις τιμές των καυσίμων και τον εξωτερικό ανταγωνισμό.

Το έργο, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης, υλοποιείται σε συνθήκες δύσκολες για την κυπριακή οικονομία αλλά και για την γεωργία ειδικότερα. Η κρίση πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για ενασχόληση των νέων με τη γεωργία, αντιστρέφοντας τους αρνητικούς ρυθμούς και τη γήρανση του γεωργικού κόσμου που παρατηρείται στις μέρες μας. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η χώρα μας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, αλλά και αυτό της κλιματικής αλλαγής που πλήττει την Ανατολική Μεσόγειο και που οδηγεί σε σοβαρή έλλειψη νερού.

Ο κ. Κουγιάλης τόνισε ότι το έργο είναι σημαντικό καθότι επιχειρεί να μειώσει την εξάρτηση των θερμοκηπίων από τα ορυκτά καύσιμα με την χρήση της αβαθούς γεωθερμικής ενέργειας και με τον τρόπο αυτό μειώνεται τόσο το κόστος παραγωγής όσο και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα. «Αυτές οι δράσεις εντάσσονται στον πυλώνα της πολιτικής μας για ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας όπως έχει αποφασίσει πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο τη μετάβαση σε μια οικονομία απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα. Το προτεινόμενο πρόγραμμα εισάγει μια καινοτόμο προσέγγιση για την ελαχιστοποίηση της ζήτησης του νερού στον γεωργικό τομέα, τη μείωση της ζήτησης ενέργειας και τη μείωση της ρύπανσης από τη γεωργία μέσω της εφαρμογής κλειστού υδροπονικού συστήματος. Η πρωτότυπη προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την ΕΕ», κατέληξε.

_____________