21/2/14

Ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ολοκλήρωσε χθες τις επισκέψεις του στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή, όπου συναντήθηκε με ομολόγους του και ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους.
Στο επίκεντρο των επαφών του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, οι εξελίξεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή (ΕΔΜΑ) και άλλα περιφερειακά θέματα που αφορούν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, κατά την παρουσία του στο Ισραήλ, ο κ. Υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, κ. Shimon Peres, ενώ πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Avigdor Liberman τον Υπουργό Εθνικών Υποδομών και Ενέργειας, κ. Silvan Shalom, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ισραηλινού Κοινοβουλίου, καθώς και τον επικεφαλής του εργατικού κόμματος και ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Isaac Herzog. Ο κ. Κασουλίδης επισκέφθηκε επίσης το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Θεόφιλο τον ΙΙΙ.

Κατά τις ανωτέρω συναντήσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μεταφέροντας τη βούληση της πλευράς μας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκαν οι στενές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, ενώ αναγνωρίστηκε ο σταθεροποιητικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου για αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων ασφαλείας. Στις επαφές του ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως η Κύπρος είναι αφενός κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά παράλληλα αποτελεί και κράτος που βρίσκεται σε μια ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή, στοιχείο που δημιουργεί ευθύνες και υποχρεώσεις. Ο κ. Υπουργός μετέφερε το μήνυμα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να αξιοποιεί τις εξαίρετες σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής, προβάλλοντας την ανάγκη για διατήρηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε ο ρόλος της Λευκωσίας στη διαμόρφωση και λήψη ισορροπημένων αποφάσεων σχετικά με τη Μέση Ανατολή σε διάφορα διεθνή φόρα και οργανισμούς.

Κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο ΙΙΙ, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χριστιανική μειονότητα στην περιοχή, καθώς και η συνεργασία του Πατριαρχείου με άλλες θρησκευτικές ομάδες. Ο Πατριάρχης ζήτησε από τον κ. Κασουλίδη να συνεχίσει τις προσπάθειες του εντός της ΕΕ ούτως ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της στήριξης χριστιανικών μειονοτήτων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τους Πρέσβεις των χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία με έδρα το Ισραήλ.

Κατά την επίσκεψή του στη Ραμάλα, ο κ. Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Δρα Rami Hamdallah και τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Riad Malki.

Κατά τις εν λόγω συναντήσεις, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις και τα επόμενα βήματα στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης στο ζήτημα της ΕΔΜΑ, τονίζοντας ότι η Κύπρος παραμένει πιστή στις θέσεις αρχής τις οποίες διαχρονικά διατυπώνει.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη στήριξη των Παλαιστινίων στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-------------------