11/2/14

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης




Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης χαιρέτισε το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Περιορισμό των Κλιματικών Αλλαγών και την Προσαρμογή της Γεωργίας μέσω των Δράσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης χαιρέτισε, χθες, την έναρξη των εργασιών του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών και την προσαρμογή της γεωργίας μέσω των δράσεων αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο πραγματοποιείται στη Λάρνακα.
Στην ομιλία του, ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα αισθητές λόγω της ανομβρίας, της παρατεταμένης λειψυδρίας, της μειωμένης γονιμότητας του εδάφους, καθώς και της εξάπλωσης των ασθενειών των φυτών και των ζωονόσων. Ως αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός θα πρέπει να αναμένουμε μείωση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, αλλαγές στην απόδοση και ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, μείωση του αγροτικού εισοδήματος και των αγροτικών εργασιών, καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο.
Για τον λόγο αυτό, είπε ο κ. Κουγιάλης, το Υπουργείο αποφάσισε την προώθηση Σχεδίου που αφορά την έξυπνη κλιματικά γεωργία. Το Σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα που προωθούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι η πρόνοια για επιδότηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων που χρησιμοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και έξυπνα συστήματα άρδευσης. Το Σχέδιο θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Πράσινης Ανάπτυξης που έχει συσταθεί και εγκρίθηκε πρόσφατα μετά από Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη διαχείριση των εσόδων από τη δημοπράτηση των ρύπων και αποτελεί μέρος του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Πράσινη Ανάπτυξη.
Ο κ. Κουγιάλης κάλεσε όλους να συμμετέχουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για περιορισμό των κλιματικών αλλαγών και για προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας στα νέα δεδομένα κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων για δράσεις που προσφέρονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέσα από την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και την προώθηση καλών πρακτικών μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, κατέληξε.