30/1/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου

 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου .


Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κώστας Ρουσιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη συνάντηση συμμετείχε «μια διευρυμένη ομάδα του εργοληπτικού και κατασκευαστικού κλάδου της Κύπρου. Συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα οποία ζούμε καθημερινώς στην Κύπρο σε όλη τους την έκταση».

Πρόσθεσε ότι «κατά τη συνάντηση ο Σύνδεσμος επικεντρώθηκε στο θέμα της επίσπευσης έργων, τουλάχιστον αυτών που είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ». Επισήμανε ότι με αυτά τα έργα δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Είπε ακόμη ότι έθεσαν θέμα στήριξης κυπριακών εταιρειών στο εξωτερικό, «όπου παρουσιάζεται σοβαρότατο πρόβλημα στην εγγυητική που πρέπει να δώσουν (οι εταιρείες) στο εξωτερικό. Η εταιρεία στην Κύπρο μπορεί να εγγυηθεί τον εαυτό της», είπε προσθέτοντας ότι στο εξωτερικό υπάρχει πρόβλημα.

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει διαβήματα και σε διακρατικό επίπεδο αλλά και με τράπεζες του εξωτερικού και συγκεκριμένα σε αραβικές χώρες.

Είπε, επίσης, ότι «πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη» και ανέφερε υπάρχουν έργα στα οποία μπορεί να αρχίσει εργασία άμεσα.

Ερωτηθείς είπε ότι ο κλάδος εργοδοτεί περίπου 40 χιλιάδες άτομα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο κλάδος έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους άλλους.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «ο κλάδος χαιρέτισε την απελευθέρωση 900 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου και ζητά όπως αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στις τράπεζες».

Πρόσθεσε ότι ένα άλλο σημείο που τέθηκε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι το θέμα μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στο 5% τουλάχιστον, σε όλες τις συναλλαγές στον κατασκευαστικό τομέα μέχρι το 2016, κάτι που θα αμβλύνει το πρόβλημα της ανεργίας.