31/1/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών


Μετά από αλλεπάλληλα και επανειλημμένα διαβήματα επετράπη στην Τράπεζα Κύπρου να προχωρήσει στην ιδιωτική συμφωνία που σύναψε στην Ουκρανία είπε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.


Στο περιθώριο της απονομής των Βραβείων In Business, ο Υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για το θέμα της πώλησης της θυγατρικής τράπεζας της Τράπεζας Κύπρου στην Ουκρανία και αν το Υπουργείο Εξωτερικών διευκόλυνε την πράξη αυτή, είπε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε καμία εμπλοκή στην ιδιωτική πράξη μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και των αγοραστών στην Ουκρανία.

Όμως, όπως ξέρετε, εδώ και ένα χρόνο μάς ταλάνιζε μια κατά την άποψη μας αυθαίρετη απόφαση των ουκρανικών δικαστηρίων, τα οποία κατ’ εμάς δεν είχαν δικαιοδοσία για να αποφασίσουν προς όφελος κάποιων το πάγωμα των στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου, του αποθεματικού της – και όταν λέμε Τράπεζα Κύπρου εννοούμε και Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου – και ότι τάχα οι παραπονούμενοι στα ουκρανικά δικαστήρια είχαν υποστεί κούρεμα καταθέσεων.

Αυτό το πρόβλημα τελικά λύθηκε μετά από αλλεπάλληλα και επανειλημμένα διαβήματα, κάτι που επέτρεψε στην τράπεζα μετά να προχωρήσει στην ιδιωτική συμφωνία που σύναψε».

Ερωτηθείς αν αυτό είναι αποτέλεσμα προσπαθειών ημερών ή μηνών, ο κ. Κασουλίδης είπε «είναι προσπάθειες μηνών. Από το καλοκαίρι μέχρι τώρα. Υπήρχαν πολλές αυθαίρετες αποφάσεις. Τελικά το θέμα αισίως έχει λυθεί».

Τέλος, κληθείς να πει αν υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «υπήρξε και προσωπική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Γιανούκοβιτς».  


-------------------------