15/1/14

Γραπτή δήλωση Υπουργού Εσωτερικών για Συμφωνία Κύπρου-Ηνωμένου Βασίλειου για θέματα ανάπτυξης στις Βρετανικές Βάσεις


 
Μετά την υπογραφή αυτής της πολύ σημαντικής συμφωνίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, που έλαβε χώρα σήμερα, στο Λονδίνο, για θέματα ανάπτυξης στις Βρετανικές Βάσεις ( SBAs ), και τη γραπτή δήλωση του Προέδρου που ακολούθησε, αισθάνομαι με τη σειρά μου την ανάγκη, γιατί ακριβώς το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το καθ´ ύλη αρμόδιο Υπουργείο, να δώσω κάποιες συμπληρωματικές επεξηγήσεις γι’ αυτή τη Συμφωνία:


1.                Θα επωφεληθούν από αυτή τη Συμφωνία τρεις Δήμοι και 16 Κοινότητες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Δήμους Ύψωνα και Κ. Πολεμίδια, καθώς και τις Κοινότητες Ακρωτήρι, Ασώματος, Τραχώνι, Κολόσσι, Ερήμη, Σωτήρα, Παραμάλι και Αυδήμου στην Επαρχία Λεμεσού που εμπίπτουν κατά τμήματα στα όρια των Βρετανικών Βάσεων, η δε κοινότητα Ακρωτηρίου εμπίπτει εξ´ ολοκλήρου. Σε ό,τι αφορά την Επαρχία Λάρνακας - Αμμοχώστου στα όρια των Βάσεων εμπίπτουν κατά τμήματα ο Δήμος Δερύνειας και οι Κοινότητες Φρέναρος, Αυγόρου, Άχνα, Αχερίτου, Πύλα, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου και Ξυλοφάγου (η Άχνα εμπίπτει εξ´ ολοκλήρου στις Βάσεις αν ληφθεί υπόψη ότι το υπόλοιπο μέρος είναι κατεχόμενο).

2.                Οι κύριες πρόνοιες της συμφωνίας,  αφορούν τα ακόλουθα:

α)       Οι δύο πλευρές θα συνεργασθούν για τον καθορισμό των πολεοδομικών ζωνών και της πολιτικής για αναπτύξεις στις πιο πάνω περιοχές που εμπίπτουν στα όρια των Βάσεων. Θα εξαιρεθούν οι χώροι των στρατιωτικών εγκαταστάσεων (εάν κάποιοι χώροι καταργηθούν θα ενταχθούν μετά σε ζώνες ή αν κριθούν αναγκαίοι νέοι χώροι θα εξαιρεθούν από το σχεδιασμό).

β)       Οι Κυπριακές Αρχές θα μπορούν να χορηγήσουν άδειες για αναπτύξεις με προηγούμενη συγκατάθεση των Βρετανικών Αρχών των Βάσεων.

γ)       Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα όπως και οι συναφείς διαδικασίες του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας   θα συνεχίσουν να αναγνωρίζονται, και αίρονται οι προηγούμενοι περιορισμοί για αναπτύξεις (εμπορική, βιομηχανική χρήση) και αγοραπωλησίες (θα είναι δυνατό να γίνεται πώληση σε μη ντόπιους Ελληνοκύπριους, Ευρωπαίους ή/και υπηκόους τρίτων χωρών με βάση την κείμενη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας).

γ)       Για τα έργα υποδομής που θα χρειασθούν θα αναλαμβάνει τη δαπάνη η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε περιπτώσεις που θα εξυπηρετούνται από τα έργα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των SBAs , θα γίνεται συζήτηση των δύο πλευρών για καταμερισμό του κόστους.

δ)       Θα γίνουν διευθετήσεις για περιπτώσεις πολιτικών ή ποινικών αδικημάτων για να γίνεται η εκδίκαση σε Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός πως η υπογραφή αυτής της συμφωνίας επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.