24/1/14

Πραγματοποιείται η πρώτη Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών του Νότου της ΕΕ






Αρχίζουν αύριο Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, οι εργασίες της πρώτης Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του   Ευρωπαϊκού Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, στη Λευκωσία.


Στη Συνάντηση, στην οποία έχουν προσκληθεί τα κοινοβούλια των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, θα συμμετάσχουν τα κοινοβούλια της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

Η Συνάντηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.  Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός άτυπου φόρουμ όπου οι Πρόεδροι των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Νότου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάζουν απόψεις και να συζητούν ευρωπαϊκά θέματα κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν την ΕΕ, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Νότου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Τη Συνάντηση θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου ενώ ο κ. Νεοφύτου θα απευθύνει εισαγωγική ομιλία.

Η ημερήσια διάταξη της πρώτης Συνάντησης των Προέδρων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Ευρωπαϊκού Νότου, λόγω του ιδρυτικού της χαρακτήρα περιλαμβάνει κυρίως θέματα που αφορούν στην καθιέρωση των Συναντήσεων και τις οργανωτικές πτυχές τους.

Με το πέρας των εργασιών αναμένεται να υιοθετηθεί σχετική Διακήρυξη, η οποία θα προωθηθεί στην επικείμενη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 26 και 27 Ιανουαρίου, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νεοφύτου παραθέτει απόψε επίσημο δείπνο προς τιμή των συνέδρων.      
--------------------------------------