31/1/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας



Σε χαιρετισμό που απεύθυνε ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Η προσφορά των Κυπρίων στους Αγώνες του Έθνους, από την επανάσταση το ΄21 στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε τα πιο κάτω:


«Με ιδιαίτερη χαρά, συγκεντρωθήκαμε απόψε για να βιώσουμε μια διαφορετική εμπειρία, η οποία πηγάζει μέσα από τη διαχρονική και άρρηκτη σχέση Ελλάδας και Κύπρου. Μια εμπνευσμένη εκδήλωση, η οποία αναδεικνύει τη συνέχεια της από αρχαιοτάτων χρόνων, κοινής πορείας του απανταχού Ελληνισμού, ενισχύοντας την ήδη έντονη πεποίθηση της ενιαίας εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων, ανεξαρτήτως κρατικών συνόρων. Απτή απόδειξη, αποτελεί ο περιεκτικός λόγος του πατέρα της Ιστορίας, Ηρόδοτου, ότι δηλαδή «Η ουσία του Ελληνικού Έθνους, συνίσταται στο ίδιο αίμα, στην ίδια γλώσσα, στην κοινή θρησκεία και στα ίδια ήθη και έθιμα».

Τα περιεκτικά κείμενα, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα πολύτιμα κειμήλια τα οποία κοσμούν την έκθεση, αποτελούν τεκμήρια της ιστορικής μας σύμπλευσης. Ελλαδίτες και Κύπριοι, σύμμαχοι και συνοδοιπόροι σε αγώνες και μάχες του Έθνους, υπερασπίστηκαν τα ανώτερα πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες. Άλλωστε, γαλουχημένοι με τις ίδιες αρχές των ένδοξων προγόνων μας, δεν θα μπορούσαν να πράξουν με διαφορετικό τρόπο.

Η συνδρομή των Κυπρίων στους αγώνες του Ελληνισμού, είναι μακρά. Πολύ νωρίτερα αλλά και κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, οι Κύπριοι μοιράστηκαν την τύχη του υπόλοιπου υπόδουλου Ελληνισμού, αλλά και τους κοινούς αγώνες για ελευθερία απέναντι στον Τούρκο κατακτητή. Μετά την ελληνική ανεξαρτησία, η παρουσία Κυπρίων εθελοντών στις επαναστατικές κινητοποιήσεις του αλύτρωτου Ελληνισμού και στις πολεμικές περιπέτειες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ήταν συνεχής και αδιάλειπτη. Έλληνες Κύπριοι, πήραν μέρος στις επαναστάσεις του 1854 και του 1878, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, ανάμεσά τους και ο εθνικός μας ποιητής, Βασίλης Μιχαηλίδης. Αργότερα, συμμετείχαν στις κρητικές επαναστάσεις του 1866 μέχρι το 1897 και στις επιστρατεύσεις του 1880 και του 1886. Με την έναρξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, χίλιοι εθελοντές από κάθε γωνιά του νησιού μας, κατατάχθηκαν και έλαβαν μέρος στις μάχες, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Υπέρτατο θάρρος, επέδειξαν οι λιγοστοί αλλά εκλεκτοί Κύπριοι Μακεδονομάχοι, καθώς και οι χιλιάδες των εθελοντών που συμμετείχαν αργότερα στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Εμφανής όμως, ήταν και η παρουσία τους στα πεδία των μαχών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου και η αφιλόξενη έρημος της Βορείου Αφρικής, αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορικής αλήθειας, έγιναν ένδοξοι τάφοι ανδρών επιφανών, κοσμήματα που τιμούν την Κύπρο μας στο παγκόσμιο στερέωμα. Σύμφωνα με τα πορίσματα της πρόσφατης έρευνας του ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου, από όσους Κύπριους υπηρετούσαν στο Βρετανικό Στρατό, έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο 373 άνδρες και μία γυναίκα εθελόντρια. Είναι θαμμένοι σε 72 κοιμητήρια 24 χωρών, κυρίως στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική, αλλά ακόμη και στη μακρινή Κίνα, στην Ινδία και στη Σιγκαπούρη. Οι περισσότεροι, 100 συνολικά, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Ελλάδα. Η πατρίδα μας, παρά το μικρό της μέγεθος, απέδειξε ότι μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στους αγώνες που καταβάλλει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έναντι του σκότους και των υλικών συμφερόντων. Μια αξιοπρέπεια που δυστυχώς κάποιοι, ακόμα και σήμερα, την εκλαμβάνουν μόνο ως αριθμητικό πλεονέκτημα πολεμικής ισχύος και όχι ως παράμετρο με πνευματική και ηθική διάσταση.

Η ιδέα της συνδιοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης, η οποία φωτίζει τις πτυχές της κοινής μας ιστορικής πορείας, δε θα μπορούσε παρά να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναθερμανθεί η μνήμη των γηραιότερων αλλά ταυτόχρονα, να γίνει γνωστή στους νεότερους, η αρραγής και αμφίδρομη σχέση αλληλοϋποστήριξης Ελλάδας και Κύπρου, στους αγώνες του Έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Αναντίλεκτα, η συγκυρία των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και χαλάρωσης. Η έντονη και παρατεταμένη οικονομική κρίση, με τα άμεσα και έμμεσα αρνητικά συνεπακόλουθά της, απειλεί να διαβρώσει τις αρχές και τα ιδανικά που μας κληροδότησαν αλώβητα για χιλιετίες, οι πρόγονοί μας. Πρώτιστο μέλημά μας, καθίσταται η προστασία των πατροπαράδοτων αξιών μας, οι οποίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής μας υπόστασης. Με αξιοπρέπεια και αφοσίωση στον ιερό σκοπό μας, μπορούμε, και να είστε σίγουροι ότι θα αντεπεξέλθουμε επιτυχώς των όποιων δυσκολιών. Προωθούμε και ενισχύουμε τη συνεργασία για επίτευξη των υψηλών κοινών μας στόχων, με υπευθυνότητα και ανάπτυξη ορθολογικής στρατηγικής. Σε πλαίσιο σύμπνοιας και συλλογικότητας, ξεφεύγοντας από παρελθοντικά σύνδρομα εθνικής διχόνοιας, μπορούμε να αποδειχθούμε άξιοι συνεχιστές της ένδοξης ελληνικής ιστορίας, προχωρώντας σε δημιουργία συνθηκών ευημερίας για τους λαούς των δύο χωρών. Συνειρμικά, ταυτίζουμε στη σκέψη μας τη μάχη που δίνει σήμερα ο Ελληνισμός, με τις δύσκολες αλλά νικηφόρες μάχες που έδωσε στο πέρασμα των αιώνων και αυτό μας καθιστά αισιόδοξους ότι θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση. Με αυτοκριτική, σκληρή δουλειά και όραμα, έχουμε τις δυνατότητες και σίγουρα θα επιτύχουμε την ανατροπή των αρνητικών συνθηκών για επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Το πολιτικό σκηνικό βρίσκει τη δική μας πλευρά να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες, με σκοπό την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία να οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας. Η στάση της Άγκυρας και οι προκλητικές τουρκικές επιδιώξεις, δυναμιτίζουν το κλίμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ο οποίος δεν πρέπει να λαμβάνει την μορφή τυπικής υποχρέωσης, αλλά ουσιαστικής βούλησης για υπερπήδηση των διαχρονικών εμποδίων που κρατούν για σαράντα τόσα χρόνια, την πατρίδα μας μοιρασμένη. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να εισέλθουμε στη διαδικασία ενός διαλόγου ο οποίος θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Παραμένουμε σταθερά αφοσιωμένοι στις θέσεις μας για μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Διεκδικούμε πλήρως όλα τα αναφαίρετα δικαιώματά μας, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συγχαρητήρια και τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέτειναν στην επιτυχή τέλεση αυτής της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους κυρίους Βασίλη Νικόλτσιο και Πέτρο Παπαπολυβίου και σε όλες τις οικογένειες και τους απογόνους των Κυπρίων αγωνιστών αλλά και τα ιδρύματα και τους φορείς που προσέφεραν κειμήλια και αντικείμενα για την Έκθεση. Μια αξιέπαινη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και στη Θεσσαλονίκη σε μετέπειτα χρόνο. Ευχαριστώ, επίσης, την Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικότερα τον φίλο Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, με την πολύτιμη συνεργασία του οποίου ευοδώθηκε αυτή η εξαίρετη προσπάθεια.

Η κυπριακή πολιτεία, εκ βάθους καρδίας, εκφράζει την αμέριστη ευγνωμοσύνη της προς τον αδελφό Ελληνικό λαό, ο οποίος στηρίζει διαχρονικά και έμπρακτα, τον αγώνα που διεξάγουμε για επιβίωση και δικαίωση.»
-------------------