15/1/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Υπουργείου Άμυνας




Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Υπουργείου Άμυνας


Αξιότιμοι Πρέσβεις,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στη Λέσχη Αξιωματικών ΓΕΕΦ, για την καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας, την οποία διοργανώνει το Υπουργείο Άμυνας, με την ευκαιρία έλευσης του νέου έτους. Η εδώ παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα, γι’ αυτό σας ευχαριστώ θερμά.

Μια σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 2013, ήταν αναμφίβολα ένα έτος προκλήσεων και πρωτόγνωρων καταστάσεων για την πατρίδα μας. Την πρόοδο και ανάπτυξη δεκαετιών, ήρθε να αντικαταστήσει ένα δυσάρεστο γεγονός το οποίο καταγράφουμε και αξιολογούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Η οικονομική κρίση επηρέασε έντονα πολλές πτυχές της ζωής μας. Το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας και το γενικότερο αρνητικό σκηνικό στην οικονομική ζωή του τόπου, επέφερε κοινωνικές αλλαγές. Οι αντοχές του λαού μας, δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται για ακόμα μια φορά. Εργαζόμενοι σε πλαίσιο συλλογικότητας και συνεργασίας, επιδεικνύοντας πείσμα και θέληση, μπορούμε να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα και να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε πορεία ανάπτυξης και ευημερίας.

Στα θέματα που άπτονται του κυπριακού προβλήματος, είναι γνωστό ότι, όλες οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, στοχεύουν στην εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής συμφωνίας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ενδελεχώς κάθε πτυχή του προβλήματος και να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Οι συνομιλίες αποτελούν διαδικασία επίδειξης υπευθυνότητας και δεν θα δεχθούμε τη μετατροπή τους σε ένα παιχνίδι σκοπιμότητας και ανούσιας επίρριψης ευθυνών, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τη λύση εκείνη, η οποία θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Το ραγδαίως διαμορφούμενο γεωπολιτικό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνει στην πατρίδα μας τη δυνατότητα να αναδείξει τον αναβαθμισμένο σταθεροποιητικό της ρόλο, συμβάλλοντας ενεργά στην επίτευξη ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να αποτελέσει καταλύτη προς διαμόρφωση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για επίτευξη δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Ορυκτός πλούτος και κυπριακό πρόβλημα, είναι δρόμοι παράλληλοι που πρέπει να συγκλίνουν μόνο εφόσον επιτευχθεί η πολυπόθητη λύση, έτσι που να αποβεί επωφελές για το σύνολο των νομίμων κατοίκων του νησιού μας. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορούμε να βαδίσουμε μαζί μονιασμένοι, για να πετύχουμε ανάπτυξη και καλύτερες μέρες για τις επερχόμενες γενιές.

Αναντίλεκτα, το 2014 αποτελεί για μας, έτος δυσκολιών αλλά και προκλήσεων. Οι προσδοκίες του λαού μας είναι μεγάλες, γεγονός που καθιστά και τις ευθύνες όλων, ακόμα μεγαλύτερες. Με αυτοκριτική, αίσθημα ευθύνης και σκληρή δουλειά, μπορούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε μοναδική ευκαιρία ανάκαμψης. Σε πλαίσιο αγαστής συνεργασίας και σύμπνοιας, έχοντας ξεκάθαρους στόχους και όραμα, μπορούμε να επιτύχουμε ένα ευοίωνο μέλλον για τον λαό μας.

Αγαπητοί Πρέσβεις,
Φίλες και Φίλοι στρατιωτικοί ακόλουθοι,

Εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας, θα ήθελα να σας εκφράσω τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία και το πνεύμα καλής θέλησης που επιδεικνύετε καθημερινά. Το Υπουργείο Άμυνας, πιστεύει στη στενή και ανθρώπινη σχέση με τους εκπροσώπους των φίλων χωρών, με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες και επιδιώκουμε τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας και ειρήνης.

Εύχομαι σε όλους σας υγεία και ένα παραγωγικό νέος έτος με επιτυχίες στο δύσκολο έργο που επιτελείτε.