13/1/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και την Επίτροπο για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας κα Εμανουέλλα Λαμπριανίδου
, επισκέφθηκε σήμερα τα Γραφεία του Εφόρου Εταιρειών, όπου παρακάθησε σε σύσκεψη με τον Έφορο Εταιρειών κ. Σπύρο Κόκκινο και υπηρεσιακούς παράγοντες.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Όπως είχα υποσχεθεί, και το θεωρώ καθήκον μαζί με τους Υπουργούς, η επίσκεψη σε ζωτικούς τομείς και σημαντικά Τμήματα της Κυβέρνησης που συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία είναι μέσα στις προτεραιότητές μας έτσι ώστε με τον εκσυγχρονισμό τους να μπορούν να αποδώσουν ακόμη περισσότερο, αλλά και να αποφεύγονται είτε καθυστερήσεις είτε και πολλές φορές και αφορμή για κακή χρήση από τρίτους των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Εκφράζω ικανοποίηση για τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η αποϋλοποίηση και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα είναι σε πλήρη ηλεκτρονική μορφή τα πάντα που αφορούν τον Έφορο Εταιρειών, είτε τούτο αναφέρεται στις εταιρείες είτε τούτο αναφέρεται στις πτωχεύσεις και εκκαθαρίσεις είτε ακόμη στην πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία.

Υπάρχουν ανάγκες στελέχωσης, αυτές θα καλυφθούν με τα προγράμματα του Γραφείου Εργασίας και όχι μόνον, έτσι ώστε να πετύχουμε τους τεθέντες στόχους.

Θα πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες των εμπειρογνωμόνων που έχουμε από την Αγγλία και την Παγκόσμια Τράπεζα και είμαι βέβαιος ότι χρονοδιαγραμματικά θα τηρηθούν ως προβλέπονται έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που εισηγούνται οι εμπειρογνώμονες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το Τμήμα του Εφόρου «εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποφεύγονται σημαντικές καθυστερήσεις που λόγω φόρτου εργασίας και μειωμένου προσωπικού παρατηρούνταν.

Από την ώρα που μηχανογραφούνται τα πάντα σημαίνει ότι δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές και προϋποθέσεις εξυπηρέτησης των σημαντικών επιχειρήσεων που επιλέγουν την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο».

Ερωτηθείς αν η οικονομία χάνει από τις καθυστερήσεις αυτές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Προσπαθούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απώλεια αλλά και να αυξήσουμε τη δυνατότητα ποιοτικής προσφοράς ανάλογα και με το μέγεθος της χώρας μας. Να μην ξεχνούμε ότι οι τρεις βασικοί πυλώνες εσόδων είναι η ναυτιλία, οι υπηρεσίες και ο τουρισμός».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ξένοι επιχειρηματίες υποδεικνύουν την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Είναι ακριβώς αυτές τις ανάγκες, τα αιτήματα των χιλιάδων εταιρειών που επέλεξαν ως έδρα τους την Κύπρο που προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε, ακριβώς σε συνδυασμό και με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους, φιλικότερου κράτους προς τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, και σε συνδυασμό, βεβαίως, και με την προσπάθεια προώθησης ή και προβολής του εκσυγχρονισμού σε σχέση με την ασφάλεια που πρέπει να παρέχεται έτσι ώστε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επενδυτές και επιχειρηματίες που επιλέγουν ή που θα επιλέξουν την Κύπρο ως χώρο διεξαγωγής των εργασιών τους».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την εφαρμογή της πρώτης δέσμης κινήτρων για στήριξη των ξένων επιχειρηματιών που έχουν ως έδρα τους την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «υπάρχει μια αντίδραση και από τις διεθνείς εταιρείες και από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Παραδείγματος χάρη, τα έσοδα του Υπουργείου Εσωτερικών από τα μέτρα για τους επί μακρόν διαμένοντες και για τα άλλα, τα οποία υπερβαίνουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, και τα έσοδα από πλευράς αξιοποίησης των μέτρων έχουν αποφέρει άλλο μισό δισεκατομμύριο ευρώ στις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.
Αυτό που θέλω να πω με ικανοποίηση είναι ότι δεν υπήρχε η φυγή, όπως προβλεπόταν, από σημαντικές εταιρείες και ο αριθμός της διαγραφής εταιρειών είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με το τι προσδοκούσαν κάποιοι».

Ερωτηθείς για τις κινήσεις περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου και κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου κ. Χούριγκαν ότι έχει τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως στηρίζει και μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση. Πρόσθεσε ότι «βεβαίως είναι ιδιωτική εταιρεία και συνεπώς οι παρεμβάσεις δεν επιτρέπονται, αλλά οπωσδήποτε η στήριξη έτσι ώστε να υπάρξει σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα - και η Τράπεζα Κύπρου είναι μια συστημική τράπεζα, η οικονομία του τόπου εξαρτάται από τη σταθεροποίηση και την πλήρη εξυγίανσή της - είναι μέσα στις προθέσεις και τις πολιτικές της Κυβέρνησης γι’ αυτό και η πλήρης στήριξή μας.

Εκείνοι που χρωστούν οφείλουν να πληρώσουν, θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί να συμπεριφερθούμε ή να συμπεριφερόμαστε όπως τα σφάλματα του παρελθόντος ή όπως οι συμπεριφορές μας του παρελθόντος που ήταν και εσφαλμένες και χωρίς εποπτεία με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα σημερινά δεδομένα».

Σε ερώτηση για τις Κεντρικής Φυλακές, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το μεσημέρι θα έχει μια σύσκεψη «και θα εξαγγελθούν τα συγκεκριμένα μέτρα ή τα πρώτα μέτρα».

Τέλος, κληθείς να πει αν συζητήθηκε στη σύσκεψη με τον Έφορο Εταιρειών το θέμα των κλοπών εταιρειών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «βεβαίως συζητήθηκε και αυτό το θέμα και θα υπάρξει διασφάλιση μέσα από νομοθετικά μέτρα».

______________