31/1/14

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου προέβη σήμερα σε δηλώσεις σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για την ακύρωση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης Κυβέρνησης, που αφορούσε αποκοπή επιδομάτων για ανάπηρους , λήπτες δημοσίου βοηθήματος.


Η κυρία Αιμιλιανίδου δήλωσε τα ακόλουθα: «Χθες, κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημερώθηκε από εμένα για το θέμα της απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης, για αποκοπή του δημοσίου βοηθήματος των 142 ευρώ τον μήνα για τους ανάπηρους, οι οποίοι ήταν λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Έδωσε αμέσως οδηγίες όπως ακυρωθεί αυτή η απόφαση και, ουσιαστικά, να δώσουμε ξανά αυτό το επίδομα στους ανάπηρους, οι οποίοι ήταν λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Το θέμα αυτό αφορά 8.500 ανάπηρους εκ των οποίων οι 2.500 είναι ανήλικα ανάπηρα παιδιά, τα οποία έπαιρναν 1700 ευρώ τον χρόνο για επιπρόσθετα έξοδα, και αφορούσαν έξοδα θέρμανσης, τηλεφώνου, και για άλλες ανάγκες τους. Αμέσως, ο Πρόεδρος έχει δώσει οδηγίες και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως αυτό το επίδομα επαναφερθεί σε αυτή την κατηγορία των αναπήρων και ακυρωθεί η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Σε ερώτηση αν γνωρίζει από πού θα εξευρεθεί το σχετικό κονδύλι, η Υπουργός απάντησε: «Ναι, όπως έχω αναφέρει ήταν κατά την διάρκεια της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, και ο Υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί όπως εξευρεθεί το κατάλληλο ποσό από εξοικονομήσεις έτσι ώστε να συνεχίσει η παροχή αυτού του επιδόματος»

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η Υπουργός απάντησε πως « έχει αποφασισθεί από την Κυβέρνηση η πλήρης αναδιαμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος . Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο. Έχουμε ολοκληρώσει αρκετή προπαρασκευαστική εργασία για την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σήμερα ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε με την Τρόικα είναι και η πρόοδος η οποία έχει επιτελεσθεί και, άρα, ουσιαστικά τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία έχουμε θέσει θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε».

Σε ερώτηση πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα η κα Υπουργός είπε: « Αυτό θα εφαρμοστεί από την 1/7/2014, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε κοινωνική πολιτική όπως πρέπει να εφαρμοστεί σ’ ένα κράτος πρόνοιας. Σε ερώτηση αν θα είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός απάντησε « προς αυτή την κατεύθυνση οδεύουν όλες οι προσπάθειες μας. Διότι πραγματικά χρειαζόμαστε αλλαγή στην κοινωνική μας πολιτική. Πρέπει να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη». Σε ερώτηση ποιο θα είναι το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος η Υπουργός απάντησε :«Είμαστε στην προεργασία και μόλις ολοκληρωθεί, θα αρχίσει και ο κοινωνικός διάλογος για να ακούσουμε και τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων έτσι ώστε να διαμορφώσουμε την καλύτερη κοινωνική πολιτική»

Σχετικά με το θέμα της άτυχης Ρουμάνας, και απαντώντας σε ερώτηση για την έρευνα που έχει διατάξει, η κα Υπουργός είπε ότι «γι’ αυτό το ατυχέστατο γεγονός έχω εκφράσει την θλίψη μου και χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση που έχω καταθέσει έχει oρίσει ερευνώντα λειτουργό από την Νομική Υπηρεσία σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για να εξετάσει όλες τις πτυχές αυτού του γεγονότος.