30/1/14

Η βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου παρουσίασε σε ολομέλεια της ΚΣΣΕ έκθεση για τους μετανάστες


Η βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου παρουσίασε σήμερα στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) έκθεσή της με θέμα «Μετανάστες: διασφαλίζοντας την παρουσία τους ως πλεονέκτημα στις υποδοχής».


Επισημαίνοντας ότι πολλές φορές εκφράζεται η άποψη πως οι μετανάστες αποτελούν βάρος για τις κοινωνίες που τους φιλοξενούν και διευκρινίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη αυτές οι ανησυχίες, η κα Κυριακίδου τόνισε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν απειλή για τα δημόσια ταμεία και την κοινωνική συνοχή, αλλά συμβάλλουν θετικά στις κοινωνίες υποδοχής.
 
Στόχος της έκθεσης, είπε η κα Κυριακίδου, δεν είναι η υποβάθμιση των σχετικών ανησυχιών της Ευρώπης, αλλά η ανάδειξη μιας θετικής πλευράς της μετανάστευσης που πολύ λίγης προσοχής έτυχε μέχρι τώρα. Αυτό ακριβώς, πρόσθεσε η Κύπρια βουλευτής, είναι και ένα από τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης αυτής, ότι δηλαδή η μετανάστευση δεν είναι αυτόματα ένα πλεονέκτημα ή ένα βάρος για τις κοινωνίες υποδοχής, αλλά μάλλον μια επιλογή για τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και μια αμφίδρομη διαδικασία αλληλοαποδοχής μεταξύ των μεταναστών και της κοινωνίας υποδοχής.

Αναφερόμενη στους τρεις άξονες ανάλυσης της έκθεσής της και σε σχετικές πρόσφατες εκθέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή την οικονομία, την πολιτεία και την κοινωνία, η κα Κυριακίδου επισήμανε ότι αποδεικνύεται με στοιχεία πως οι μετανάστες συμβάλλουν θετικά στην αγορά εργασίας. Ανέφερε δε ως παραδείγματα την κάλυψη της έλλειψης, που παρατηρείται σε εργατικό δυναμικό σε τομείς   ανάπτυξης και τις χαμηλόμισθες και πολλές φορές επικίνδυνες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην κατασκευαστική βιομηχανία, τον τουρισμό ή τη γεωργία / κτηνοτροφία. Επεσήμανε επίσης συγκεκριμένες στατιστικές, μέσα από τις οποίες εκτιμάται πως η Ευρώπη θα χρειαστεί από 40 ως 60 εκατομμύρια μετανάστες - εργάτες μέχρι το 2050, μόνο και μόνο για να διατηρήσει το επίπεδο της ευημερίας και της ανάπτυξης της.

Η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε, τέλος, στην αυξητική τάση των ακροδεξιών στοιχείων στην Ευρώπη, που στις πλείστες των περιπτώσεων στοχοποιούν μετανάστες και υπογράμμισε παράλληλα πως οι εκπρόσωποι του λαού στις χώρες μέλη του ΣτΕ θα πρέπει να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, όταν αναφέρονται σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα. Κάλεσε δε τα κράτη μέλη του Οργανισμού να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια, ιδιαίτερα σε χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δέχονται μεγάλα κύματα μεταναστών, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών και να υπάρξει μια πιο ισότιμη «κατανομή βαρών», σε ότι αφορά στο θέμα αυτό.  
 
Μέσα από το ψήφισμα που υιοθετήθηκε στην συνέχεια, η Συνέλευση εκφράζει την πεποίθηση πως τα κράτη μέλη του Οργανισμού θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη από τους μετανάστες μπορούν να αυξηθούν. Ειδικότερα, η Συνέλευση συστήνει όπως τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων, παρέχουν   δίκαιη και αντικειμενική απεικόνιση των δημοσιονομικών και άλλων επιπτώσεων της παρουσίας των μεταναστών σε ότι αφορά στην εργασία, την επιχειρηματικότητα, τη δημογραφία, την ανώτερη και πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Καλεί επίσης τις χώρες μέλη της ΚΣΣΕ όπως, μεταξύ άλλων, ενθαρρύνουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να παρέχουν σωστή και αμερόληπτη έρευνα και πληροφόρηση για το θέμα και αποθαρρύνουν την καλλιέργεια εξτρεμιστικών απόψεων. Το ψήφισμα ενθαρρύνει επίσης την περαιτέρω έρευνα και τεκμηριωμένη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις της μετανάστευσης και ζητά από τις χώρες μέλη του Οργανισμού όπως προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες για καταπολέμηση των διακρίσεων στην βάση και των σχετικών συστάσεων και αποφάσεων του ΣτΕ και των σχετικών οργάνων του, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ψήφισμα καλεί επίσης τα κράτη μέλη του Οργανισμού να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια, ιδιαίτερα σε χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δέχονται μεγάλα κύματα μεταναστών, ιδίως όταν αυτές δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή ή τους οικονομικούς πόρους για να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στο φαινόμενο.

_____________

______________