29/1/14

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ν. Νικολαΐδη στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο

Ο βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης μίλησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της επίδρασης των νέων διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης στη δημοκρατία. Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι νέοι τρόποι επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών έχει στερεώσει τη συμμετοχική διαδικασία και καταστήσει πιο άμεση την επαφή των ψηφοφόρων με τους μηχανισμούς της εξουσίας.
Η χρήση του διαδικτύου, τόνισε, ως μέσο άσκησης πίεσης προς τις κυβερνήσεις, έχει εξάλλου συνδράμει στην ενίσχυση της ευθύνης των κυβερνήσεων και άλλων αρχών προς τους πολίτες σ’ ό,τι αφορά στη λογοδοσία και τη διαφάνεια των πράξεων και παραλείψεών τους. Ωστόσο, είπε ο Κύπριος βουλευτής, οι νέοι μέθοδοι επικοινωνίας ελλοχεύουν και αρκετούς κινδύνους, όπως, μεταξύ άλλων, την παραπληροφόρηση και τη διάδοση επικίνδυνων, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων μηνυμάτων προς ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου.
Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αλλά και η φύλαξη και πρόσβαση σε αυτά, και φύλαξη προσωπικών αρχείων από κυβερνήσεις και εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας ανά πάσα στιγμή, είναι επίσης αναπόφευκτες συνέπειες, που προκύπτουν από τη χρήση των νέων διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας. Η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και χρήσης προσωπικών δεδομένων πλήττει καίρια ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, δεν είναι καθόλου εύκολο να ρυθμιστεί επαρκώς η χρήση του διαδικτύου καθότι ο ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας είναι τέτοιος, που δεν καθιστά δύσκολο τον οποιοδήποτε έλεγχο του περιεχομένου που διακινείται διαδικτυακά. Συνεπώς, συμπλήρωσε, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι θωράκισης και προστασίας, ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, όπως είναι τα παιδιά, χωρίς να περιορίζεται η δημοκρατική έκφραση στις διάφορες της εκφάνσεις. Θα πρέπει επίσης, υπογράμμισε τέλος, να μη χαθούν οι ανθρώπινοι δεσμοί και οι παραδοσιακοί τρόποι επαφής και επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και των κέντρων λήψης αποφάσεων.