15/1/14

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για τη συμφωνία Κύπρου – Ηνωμένου Βασίλειου για θέματα αναπτύξεων στις Βρετανικές Βάσεις






Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, που του υποβλήθηκαν μετά τη γραπτή δήλωση στην οποίαν προέβη αναφορικά με τη συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας με Ηνωμένο Βασίλειο για θέματα αναπτύξεων στις Βρετανικές Βάσεις.



Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Μέχρι σήμερα, η όλη διαχείριση των τ/κ περιουσιών γινόταν από τον Κηδεμόνα. Με μια διαφορά: αν υπήρχε πώληση τ/κ τεμαχίου εντός των Βρετανικών Βάσεων, ο αγοραστής έδινε τα χρήματα στη διοίκηση των Βάσεων, η οποία, με τη σειρά της, τα έδινε στον Τ/κ πωλητή».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε συναφή ερώτηση για το τι θα γίνεται εφεξής, ο κ. Χάσικος είπε: «Πάλι θα είναι υπό τη διαχείριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Και αν πάλι δεν αλλάξει οτιδήποτε σε σχέση με το ποιος θα δώσει τα χρήματα στον τ/κ, νομίζω πως αυτό δεν εμποδίζει ποσώς.

Εκείνο που αλλάζει και είναι ουσιωδέστατο και έχει σχέση με τις περιουσίες αυτών των ανθρώπων (που έχουν ακίνητη ιδιοκτησία εντός των Βρετανικών Βάσεων) και που αφορά 3 Δήμους και 16 Κοινότητες, είναι ότι εφεξής θα μπορούν να προχωρούν σε ανάπτυξη, οι δε περιοχές τους θα μπουν κάτω από πολεοδομικές ζώνες, ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε το πολύ βασικό (χρήση) για οικιστικούς και μόνο σκοπούς. Εφεξής, θα μπορούμε να χαράξουμε ζώνες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη που είναι η πολύ μεγάλη ανάγκη που έχει σήμερα η Κύπρος».

-----------------------