15/1/14

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»






Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 15/1/2014, στο οποίο γίνεται αναφορά στη διαδικασία χορήγησης του φαρμάκου Exjade για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς, το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει τα ακόλουθα:



1.    Η διαδικασία που ακολουθείται για την προμήθεια φαρμάκων για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς ταυτίζεται με τις υφιστάμενες τακτικές αγοράς ακριβών φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις. Η διαδικασία βασίζεται στην υιοθέτηση και εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων. Στο πρωτόκολλο χορήγησης του προϊόντος Exjade περιγράφονται λεπτομερώς τα κριτήρια και οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη απόφασης για χορήγησή του στους ασθενείς.
2.    Επ’ ουδενί δεν απαγορεύεται στους θεράποντες γιατρούς να συνταγογραφούν το εν λόγω φάρμακο, αλλά απεναντίας όλα τα αιτήματα των θεράποντων γιατρών εξετάζονται από την Ad Hoc Επιτροπή Θαλασσαιμίας, στην οποία συμμετέχουν γιατροί συγκεκριμένης ειδικότητας και κλινικοί φαρμακοποιοί. Στη συνέχεια, οι εισηγήσεις της επιτροπής αυτής προωθούνται στην Επιτροπή Φαρμάκων η οποία είναι το αρμόδιο σώμα, εξουσιοδοτημένο από τον Υπουργό Υγείας για την εξέταση αιτημάτων και λήψη αποφάσεων. 
3.    Η Επιτροπή Φαρμάκων καθορίζει πρωτόκολλα θεραπείας ή περιορισμούς βάσει των οποίων διασφαλίζεται η ορθολογιστική χρήση φαρμάκων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί τις διαδικασίες για χορήγηση του φαρμάκου Exjade στους ασθενείς για τους οποίους λήφθηκε απόφαση ένταξης τους στo πρόγραμμα λήψης της αγωγής, τον περασμένο Οκτώβριο.

______________