28/1/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Κατάρ





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψη του στην Ντόχα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κατάρ.



Στην ομιλία του σήμερα το πρωί  στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, στην Ντόχα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, είπε: «Η Κύπρος θεωρεί το Κατάρ ως ένα πραγματικό φίλο και η Κυβέρνηση μου είναι δεσμευμένη στο να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και φυσικά και τις επιχειρηματικές μας κοινότητες με κάθε δυνατό τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη μου στο Κατάρ θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή κοινών οικονομικών σχέσεων.

Η σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση μου στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα από το γεγονός ότι συνοδεύομαι από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και δύο μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και από μια μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Βρίσκονται εδώ για να διερευνήσουν τρόπους και μέσα συνεργασίας με τους Καταρινούς ομολόγους τους και σημειώνω με ικανοποίηση την έναρξη από τον ερχόμενο Απρίλη των απευθείας δρομολογίων των αερογραμμών του Κατάρ από την Ντόχα στη Λάρνακα».

Πρόσθεσε ότι κατά τις χθεσινές επαφές του με τον Εμίρη του Κατάρ και τον Πρωθυπουργό της χώρας εκφράστηκε εκατέρωθεν η δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση της κυπρο-καταρινής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα της οικονομικής συνεργασίας προς όφελος των λαών των δύο χωρών.

Επισήμανε ότι η προσέλκυση επενδύσεων  αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι οι ξένες επενδύσεις είναι ο καταλύτης για οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων και ευημερία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξακολουθεί να είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, υπογραμμίζοντας ότι επαγγελματίες στους τομείς της νομικής, της λογιστικής και άλλων υπηρεσιών είναι εκ των πλέον προσοντούχων παγκοσμίως, ενώ κυπριακές εταιρείες στον χρηματο-οικονομικό τομέα και το εμπόριο, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων, διατηρούν την ανταγωνιστικότητα τους.

Σημείωσε ότι άλλοι τομείς που παρέχουν ευκαιρίες για επενδύσεις είναι, μεταξύ άλλων, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και τα έργα αναπτυξιακών υποδομών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ακόμη ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων με στόχο τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων, όπως μέτρα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Τέλος, αναφερόμενος στους περιορισμούς στις συναλλαγές και στη διακίνηση κεφαλαίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σύντομα θα αρθούν και σημείωσε τις δύο θετικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα καθώς και την αναβάθμιση από Οίκο Αξιολόγησης.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Κατάρ συνολικά 80 Κύπριοι επιχειρηματίες οι οποίοι εκπροσωπούν 59 εταιρείες. 

Στο πλαίσιο του Φόρουμ υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Κατάρ.
Στο περιθώριο του Φόρουμ πραγματοποιήθηκε φωτογραφική έκθεση από την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου με θέμα τοπία από την Κύπρο.

------------------