28/1/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας







Αυτό που ήταν στόχος κατά την επίσκεψη στο Κατάρ έχει επιτευχθεί στον βαθμό της αλληλοκατανόησης και απομένει ο δεύτερος στόχος που αφορά την ικανοποίηση και την υλοποίηση των επιδιωκόμενων στόχων, δηλαδή η επιτυχία να δούμε επενδύσεις απευθείας από το εξωτερικό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κατάρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Αποτιμώντας γενικά την επίσκεψη στο Κατάρ θα πρέπει να πω ότι θεωρείται μια από τις σημαντικές, αλλά και πάρα πολύ παραγωγικές, επισκέψεις όσον αφορά τις συνομιλίες τόσο με τον Εμίρη, όσο και με τον Πρωθυπουργό, τους υπόλοιπους των Υπουργών, αλλά και με το επιχειρηματικό φόρουμ.

Ταυτόχρονα βεβαίως και παράλληλα, σημαντικές ήταν και οι επαφές με σημαντικά γνωστά επενδυτικά ταμεία, τα οποία επέδειξαν ενδιαφέρον, εφόσον, βεβαίως, οι τυχόν επενδύσεις θα αποβαίνουν προς όφελος και των δύο.

Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι, να μη δημιουργούμε άλλες εικόνες απ' ό,τι υπαγορεύεται και επιβάλλεται. Αυτό που έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητα να υπάρξει ακόμα καλύτερη σύνδεση - αν θέλετε - μεταξύ Κύπρου - Κατάρ ή Κατάρ - Κύπρου τόσο όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο όσο και όσον αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι με οδηγίες του Εμίρη, εντός των προσεχών εβδομάδων θα έχουμε επισκέψεις ομάδων από τα διάφορα ταμεία ή ακόμη και εκ μέρους του ιδίου του Εμίρη για πιθανά ενδιαφέροντα έργα προς επένδυση. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Αν πείσουμε θα ωφεληθούμε.
Αν είναι κάτι που θέλω να πω είναι ότι στη διάρκεια των επαφών και κατά τη συνάντηση με τον Εμίρη, τον Πρωθυπουργό κτλ αυτό που διακρίνει τους Καταρινούς ήταν η ευθύτητα και όχι οι περιστροφές. Δεν θα πρέπει κανένας να υποτιμά ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τους επιχειρηματίες ούτε τον οποιονδήποτε παράγοντα του κράτους του Κατάρ. Είναι άνθρωποι υψηλού επιπέδου μόρφωσης με αρκετή οξύνοια και γνωρίζουν τι θέλουν και τι θα πρέπει να κάνουν, συνεπώς χρειάζεται η απόλυτη σοβαρότητα από δικής μας πλευράς.

Ένα δεύτερο στοιχείο που θεωρώ ως επιτυχία είναι το ενδιαφέρον να αναλάβουν έργα στο Κατάρ κυπριακών συμφερόντων εταιρείες στον κατασκευαστικό τομέα και όχι μόνο. 
Όπως είναι καλά γνωστό έχουμε υπογράψει τέσσερις διακρατικές συμφωνίες επιπλέον των όσων μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί και αν είναι κάτι που θέλω να πω είναι ότι φεύγω απόλυτα ικανοποιημένος.

Εύχομαι η πολυμελέστατη αντιπροσωπεία των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρηματιών που με συνόδευσαν και που συμμετείχαν σε ένα υψηλού επιπέδου - θα πρέπει να πούμε - επιχειρηματικό φόρουμ σήμερα, θα γίνει κατορθωτό να δημιουργήσουν τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών, είτε για επένδυση στην Κύπρο από πλευράς Κατάρ είτε για την ανάληψη έργων από πλευράς Κυπρίων.

Γενικά, θα πρέπει να πω ότι αυτό που ήταν στόχος έχει επιτευχθεί στο βαθμό της αλληλοκατανόησης και απομένει ο δεύτερος στόχος η ικανοποίηση και η υλοποίηση των επιδιωκόμενων στόχων, δηλαδή η επιτυχία να δούμε επενδύσεις απευθείας από το εξωτερικό.

Έχουν δείξει ενδιαφέρον σε διάφορους τομείς της οικονομίας και νομίζω  ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε αυτά, τα οποία και οι ίδιοι ενδιαφέρονται».

-----------------------