20/1/14

Δημόσια Διαβούλευση για το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού






Την πρώτη θεσμική συνάντηση με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων (ΟΕΣ) της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριακός Κενεβέζος.



Κατά τη συνάντηση, τόσο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού όσο και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά είχαν την ευκαιρία να διαβουλευτούν με τους μαθητές, να ακούσουν και να συλλέξουν τις απόψεις τους αναφορικά με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού (school bullying) αλλά και τον χειρισμό περιστατικών εκφοβισμού.   

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η εκφοβιστική συμπεριφορά έχει εξελιχθεί σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται πέραν του θύτη, του θύματος και του θεατή, η οικογένεια και το σχολείο ως τα βασικότερα σύγχρονα κοινωνικά συστήματα μέσα στα οποία τα παιδία διαμορφώνουν τις αντιλήψεις και τις στάσεις τους. Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί αδήριτη ανάγκη, αφού οι συνέπειές του είναι καθοριστικές για τη ζωή τόσο του θύματος όσο και του θύτη προκαλώντας συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος, συμβάλλοντας στο φαινόμενο της σχολικής αποτυχίας και επηρεάζοντας αρνητικά το σχολικό περιβάλλον. Το σχολείο έχει βασικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Ο κ. Κενεβέζος τόνισε την ανάγκη  για ανάπτυξη μιας γενικής πολύ-επίπεδης πολιτικής για όλες τις σχολικές μονάδες στην οποία να εμπλέκονται όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) για αυτό και κάλεσε την ΟΕΣ σε νέα συνάντηση με στόχο την από κοινού  εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων δράσης, αφού η συνεργασία όλων είναι και χρήσιμη αλλά και απαραίτητη.

Αποχαιρετώντας τους μαθητές, ο κ. Υπουργός τόνισε: «Η διασφάλιση των δικών σας δικαιωμάτων αποτελεί για τους θεσμούς υποχρέωση».