31/1/14

Ο Υπουργός Άμυνας παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2014Α΄ ΕΣΣΟ

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, παρέστη σήμερα το πρωί στην τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2014Α΄ ΕΣΣΟ, που έγινε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Πάφου, στην Αναρίτα.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά από την ολοκλήρωση της τελετής ο κ. Υπουργός είπε:

«Θέλω να καλωσορίσω σήμερα στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, στη μεγάλη αυτή οικογένεια της Εθνικής Φρουράς, τους νέους οπλίτες της 2014 Α’ ΕΣΣΟ. Τους εύχομαι καλή και παραγωγική θητεία σε μια περίοδο που η πατρίδα, και η Εθνική Φρουρά η ίδια, τους έχει ανάγκη. Σε μια περίοδο που παρακολουθούμε καθημερινά τις τουρκικές προκλήσεις, τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή. Αυτή την περίοδο, λοιπόν, χρειαζόμαστε αυτά τα παιδιά. Αυτή την περίοδο επιβάλλεται όλοι μας, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Το 2014 - το έχω ξαναπεί - θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών στην Εθνική Φρουρά. Ήδη ξεκινήσαμε να υλοποιούμε ένα σχεδιασμό εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, με ένα και μοναδικό σκοπό: όχι μόνο να διατηρήσουμε το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς ,αλλά να το ενισχύσουμε. Αυτός είναι ο στόχος, και νομίζω βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ήδη, επαναλαμβάνω, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά. Θέλω να ευχαριστήσω πάνω απ’ όλα τους γονείς τους, γιατί πραγματικά από σήμερα μας παρέδωσαν τα παιδιά τους και είναι τώρα υπό τη δική μας προστασία. Και είμαι σίγουρος ότι και αυτή η ΕΣΣΟ θα δείξει τον καλύτερο της εαυτό.

Καλή θητεία σε όλα τα παιδιά και η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία θα είναι πάντοτε δίπλα τους».

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο Φώτης Φωτίου είπε ότι το θέμα αυτό αποτελεί μέρος της αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς και ενημέρωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ενημερωθεί για όλους τους σχεδιασμούς η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και ακολούθως θα συζητηθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελικές αποφάσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός πρέπει να αγκαλιστεί από όλους. «Γι’ αυτό και ‘μείς κρατούμε ενήμερους τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, γιατί θέλουμε οι αποφάσεις μας να είναι συλλογικές. Αυτό απαιτεί το συλλογικό συμφέρον και όταν μιλούμε για θέματα άμυνας δεν πρέπει να έχει οποιοδήποτε κομματικό χρώμα. Αυτός είναι ο στόχος μας και μέσα σε αυτά τα πλαίσια ενεργούμε», είπε ο κ. Φωτίου.

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες προκλήσεις με το τουρκικό σεισμογραφικό Μπαρμπαρός, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι προκλήσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. «Ο στόχος της Τουρκίας είναι γνωστός. Θέλει να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή. Αυτό νομίζει ότι εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της», σημείωσε. Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε ότι «έτσι θα συνεχίσουμε».

Στη συνέχεια διαμήνυσε ότι κανένας σχεδιασμός όσον αφορά τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου δεν θα αναβληθεί, αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα υλοποιηθεί μέχρι και το τελευταίο σίγμα». Υπογράμμισε πως εκείνοι οι οποίοι κάνουν λόγο για αποσταθεροποίηση της περιοχής θα πρέπει να αντιλαμβάνονται και τις συνέπειες. «Και αυτό είναι που πρέπει να αντιληφθούν κάποιοι εκτός Κύπρου: Εμείς είμαστε σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Εμείς θέλουμε ασφάλεια, ειρήνη στην περιοχή, θέλουμε ευημερία και πρόοδο. Έτσι ενεργούμε όμως δεν θα δεχθούμε να απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα», κατέληξε.

Στην τελετή ορκωμοσίας παρευρέθηκαν πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία καθώς και γονείς, συγγενείς και φίλοι των νεοσυλλέκτων.

Μετά την τελετή οι νεοσύλλεκτοι έλαβαν 48ωρη άδεια για να παρουσιαστούν τη Δευτέρα στις Μονάδες που τους έχουν ήδη κοινοποιηθεί.