21/1/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών αναφορικά με τον περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, σύσκεψης με στόχο τη διαβούλευση αναφορικά με τον περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2013, στην οποία συμμετείχαν οι: ΡΙΚ, ΑΝΤ1, Mega, Sigma TV, Capital TV, Prime Sports, CY Sports, Mad TV και Cytavision.


Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την Προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών, παρόμοια διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν οι: Lumiere TV, Primetel, Cablenet, Nova Cyprus, Velister Ltd.

Μετά το πέρας της σημερινής διαβούλευσης και ερωτηθείς από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 για τον στόχο της σύσκεψης/διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν ιδιοκτήτες και διευθυντές ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ο κ. Υπουργός είπε:

«Η διαβούλευση ξεκίνησε από χθες, στο πλαίσιο του τροποποιητικού Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης περί ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών οργανισμών. Εκείνο που συμφωνήθηκε, είναι, εντός δεκαπέντε ημερών, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις και θέσεις τους. Να πω ότι κάποιοι, έχουν ήδη καταθέσει τις θέσεις και απόψεις τους. Και το αργότερο εντός ενός μηνός, αφού καταστούν όλοι κοινωνοί τόσο των θέσεων της Κυβέρνησης αλλά και των θέσεων και απόψεων ενός εκάστου ξεχωριστά, θα γίνει η δεύτερη συνάντηση. Εκεί, θα συζητήσουμε το νομοσχέδιο ουσιαστικά άρθρο προς άρθρο με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το συντομότερο.

Είναι ένα μεγάλο θέμα και, επιτέλους, πρέπει να μπει μια τάξη σε ό,τι αφορά τους Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Οργανισμούς».

Ακολούθως και απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσον περιλαμβάνονται και οι πλατφόρμες παροχής οπτικοακουστικού υλικού, ο κ. Υπουργός είπε: «Και οι πλατφόρμες και η Cyta, με την οποία υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου».
Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες περίπου θα είναι οι παράμετροι αυτού του νομοσχεδίου, ώστε να μπορέσουν και τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ να αντεπεξέλθουν μέσα σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο κ. Χάσικος είπε: « Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τα ΜΜΕ και όχι να τα σπρώξει σε οικονομικά αδιέξοδα, διότι εργοδοτούν πολλούς υπαλλήλους – αυτό είναι το ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με την οικονομία – και το δεύτερο, είναι η διασφάλιση της πολυφωνίας, του πλουραλισμού, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής χώρας όπως είναι η Κύπρος.

Άρα, η πρόθεση (της Κυβέρνησης) ήταν και παραμένει (η εξής): περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη έκφραση από πλευράς των ΜΜΕ αλλά, ταυτόχρονα, και η οικονομική βιωσιμότητα των ΜΜΕ».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της Cyta «και το γεγονός ότι προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα», ο κ. Υπουργός απάντησε: «Αντιλαμβάνεστε ότι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη Cyta δεν είναι μόνο το ότι εκπέμπει σαν Κανάλι – δηλαδή συμπεριφέρεται σαν καναλάρχης, ενώ δεν είναι – αλλά και το θέμα των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που ξοδεύονται στο πλαίσιο της Cytavision. Σίγουρα, αυτό το θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εκείνο που αναμένουμε και ευελπιστούμε σαν Κυβέρνηση, είναι ότι με τον διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα μπει μια τάξη στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων της Cytavision, έτσι ώστε να μη χάνονται εκατομμύρια ευρώ ενώ η Cyta θα μπορούσε να κάνει εξοικονομήσεις και, άρα, περισσότερα κέρδη. Και αφού θα έχει κέρδη, θα μπορεί να προσφέρει περισσότερες και πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον πολίτη. Άρα, η Cyta μας ενδιαφέρει».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση «κατά πόσον υπάρχει διασπάθιση χρήματος στη Cyta ένεκα αυτού και αν κάποιοι επωφελούνται», ο κ. Χάσικος είπε: «Δεν θα μπω σε τέτοια συζήτηση για το ποιοι επωφελούνται, πώς κλπ, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη διασπάθιση (χρήματος). Επίσης, υπάρχει, κατ’ εμένα, αλόγιστη διαχείριση σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση της Cyta. Όλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα τα διαχειριστεί σωστά, προς όφελος της Cyta και, στο τέλος. προς όφελος του Κύπριου φορολογούμενου».

_____________