30/12/13

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στρατόπεδο και φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς







Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς «Τάσου Μάρκου» στην Κλήρου και στη συνέχεια το φυλάκιο «Κομμόροτσος», στην Κοκκινοτριμιθιά, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση.



Μιλώντας στους αξιωματικούς και τους οπλίτες στο στρατόπεδο «Τάσου Μάρκου», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Αρχηγό, την ηγετική πυραμίδα και τους οπλίτες της Εθνικής Φρουράς διότι «ενισχύουν μέσα από την καλή οργάνωση και εκπαίδευση τη διαπραγματευτική θέση της εκάστοτε Κυβέρνησης και αποτελούν μια αποτρεπτική δύναμη στην όποια επιβουλή κατά της πατρίδας μας».
Διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Άμυνας «θα πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να είστε πραγματικά μια αποτρεπτική δύναμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνουμε μια στροφή προς δημιουργία κλίματος εξοπλισμού. Αλλά τα απαραιτήτως αναγκαία θα πρέπει να βρίσκονται στην άριστη κατάσταση που το κάθε στράτευμα, ιδιαίτερα μια δύναμη αποτροπής, θα πρέπει να έχει.

Η προσπάθεια μας είναι όπως το συντομότερο δυνατόν νιώσουμε πραγματικά ότι υπηρετήσαμε την πατρίδα μας απελευθερώνοντας την από την κατοχή, δημιουργώντας συνθήκες επανένωσης, πλήρους διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των πολιτών, μέσα από ένα διάλογο που πρέπει να πληροί τις απαραίτητες και αναγκαίες προϋποθέσεις, την αναγνώριση που όλοι επιθυμούμε. Δηλαδή πώς θα πρέπει το κράτος, η ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία στη μετεξέλιξη της, να έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα. Προϋποθέσεις απαραίτητες προκειμένου να μπορούμε να πούμε ότι οδηγούμαστε σε μια λύση που διασφαλίζει την παρουσία μας στην ΕΕ και ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ. Συνεπώς τίποτα λιγότερα από ό,τι τα άλλα κράτη μπορούν να αποδεχθούν  και το λέω αυτό για να γνωρίζει ο κάθε ένας και ειδικότερα οι τρίτοι που θέλουν να παρεμβαίνουν, αλλά και η Γραμματεία του ΟΗΕ ότι υπάρχουν ψηφίσματα που καλούν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενασκώντας τις καλές του υπηρεσίες, να τα υλοποιήσει. Θέλω να ευχηθώ ο επόμενος χρόνος να είναι χρονιά ανάκαμψης και επανεκκίνησης της οικονομίας. Είναι καλά γνωστό ότι το 2013 ήταν δύσκολη χρονιά και ενδεχόμενα θα είναι εξίσου δύσκολη και η επόμενη.

Είμαι με λύπη που παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν. Πράττουμε, όμως, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.
Δεν θα κάνω αναφορά στο τι παραλάβαμε. Η ουσία είναι το τι θα παραδώσουμε. Βλέπουμε μπροστά και παραλείπουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν. Το παρελθόν αποτελεί όμως πηγή γνώσης. Ελπίζουμε και έχουμε τη βούληση το 2014 να είναι χρονιά επανένωσης και ειρήνης στον τόπο μας».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το φυλάκιο «Κομμόροτσος» της Εθνικής Φρουράς και μιλώντας στους αξιωματικούς και οπλίτες είπε ότι «εκφράζω την ευγνωμοσύνη της πολιτείας διότι προασπίζεστε την ακεραιότητα της πατρίδας μας, ενώ την ίδια ώρα δίδετε σε εμάς τη δυνατότητα να έχουμε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση. Ακούγοντας ενωρίτερα τραγούδι που αναφέρεται στις κατεχόμενες πόλεις και κοινότητες μας, θέλω να πω ότι κανένας δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος στη συνεχιζόμενη κατοχή. Αυτό που θέλω είναι η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως την απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αλλά και όλα τα ευνομούμενα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Σας διαβεβαιώνω ότι καταβάλλουμε προσπάθειες. Έχουμε καταθέσει μια δέσμη προτάσεων όσον αφορά τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος, ενός δημιουργικού κλίματος, τη δημιουργία ενός παραγωγικού διαλόγου προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει και την απελευθέρωση και την επανένωση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Λυπούμε να πω πως η μέχρι στιγμής ανταπόκριση της άλλης πλευράς δεν είναι αυτή που επιθυμούσαμε ή που κάποιοι τρίτοι επιδιώκουν. Για αυτό και δεν διστάζω να πω ότι αυτό που απαιτείται αυτή την ώρα είναι η στροφή της προσοχής προς την πλευρά που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να υπάρξει ειρήνη, για να υπάρξει οπωσδήποτε αυτό που όλοι θέλουμε δηλαδή προκοπή και ευημερία για όλους τους νόμιμους κατοίκους της πατρίδας μας, πρέπει να υπάρξει αποφασιστική κίνηση τόσο της Τουρκίας όσο και των ηγετών της τουρκοκυπριακής κοινότητας προς τη σωστή κατεύθυνση που θα μας επιτρέψει επιτέλους μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο, να καταλήξουμε στο ποθητό αποτέλεσμα».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε όπως «το 2014 η πατρίδα μας να ζήσει αυτό που όλοι επιθυμούμε: τον αέρα της ελευθερίας».
----------------