12/12/13

Πολιτισμικό κληροδότημα της Αρχής Λιμένων Κύπρου στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της χώρας μας






Παραδόθηκαν σήμερα στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού αριθμός  ψηφιακών δίσκων του μουσικού έργου που δημιούργησε η Αρχή Λιμένων Κύπρου  στα πλαίσια των εορτασμών για τα 40χρονα της



H συγγραφέας Νancy Κ.Sandars, στο βιβλίο της «Οι Λαοί της Θάλασσας», γράφει: «Η ενδιάµεση θέση της Κύπρου ανάµεσα στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική είναι µοναδικής σπουδαιότητας και έπαιζε ζωτικό ρόλο ανάµεσα στους πολιτισµούς της περιοχής».

Οι πύλες πάντοτε στην ανταλλαγή και τη διακίνηση των πολιτισμών ήταν τα λιμάνια της Κύπρου. Από αυτά εισάγονταν στο νησί µας οι ξένες γνώσεις και ταυτόχρονα εξάγονταν οι γνώσεις και τα κτήματα των Κυπρίων προβάλλοντας έτσι τον τόπο µας.

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου, διανύει φέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Στο πλαίσιο αυτό, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας αυτό τον καιρό, ανέθεσε, με τη στήριξη των συνεργατών της, σε καταξιωμένους Κύπριους καλλιτέχνες να  αποτυπώσουν σε ένα ψηφιακό δίσκο τραγούδια µε την Κυπριακή τοπολαλιά.

Το μοναδικό αυτό πολιτισμικό δημιούργημα, η Αρχή θεώρησε υποχρέωσή της να το κληροδοτήσει στις επόμενες γενεές, που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.

Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, κος Χρύσης Πρέντζας παρέδωσε αριθμό ψηφιακών δίσκων, που φέρουν τον  τίτλο «Μέσα στην χώρα τούτην», στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκο Κενεβέζο έτσι ώστε και με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της έλευσης του νέου χρόνου, διατεθούν, ένα σε κάθε δημοτικό σχολείο της χώρας, σε όλες τις επαρχίες. Στην παράδοση, παρευρέθηκε επίσης ο τραγουδιστής, κος Κώστας Χατζηχριστοδούλου, του οποίου η εξαίρετη φωνή,  συνοδεύει τα τραγούδια του μουσικού CD.  
_____________
12 Δεκεμβρίου, 2013