4/12/13

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ





O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θα λάβει χώρα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.  



Κατά τη διάρκεια της συνόδου οι Υπουργοί των κρατών μελών αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις επί του προτεινόμενου Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, πρόταση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της ΕΕ και στον καθορισμό σαφών νομικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Ένωσης.

Επιπρόσθετα,  θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή διαταγή διατήρησης λογαριασμού με σκοπό τη διευκόλυνση της διασυνοριακής είσπραξης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, πρόταση με την οποία δημιουργείται η δυνατότητα για κάθε πιστωτή να δεσμεύει κεφάλαια που κατέχει ο οφειλέτης σε τραπεζικό λογαριασμό σε άλλο κράτος μέλος διασφαλίζοντας σε σημαντικό βαθμό την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του.

Οι Υπουργοί αναμένεται επίσης να συζητήσουν επί της Πρότασης Κανονισμού αναφορικά με τις διαδικασίες αφερεγγυότητας, η οποία στοχεύει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος βοηθώντας τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με πτώχευση να διασωθούν και να ανακάμψουν.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Υπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθώς επίσης και τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ελληνική Δημοκρατία την 1η Ιανουαρίου 2014.
Ο κ. Νικολάου επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.
-----------------------