4/12/13

Ημερίδα για την παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Κύπρου, Κρήτης και Κω,




Ημερίδα για την παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Κύπρου, Κρήτης και Κω, το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του έργου PΑRΑ – MARETOURISM του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013


Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία στις 3 Δεκεμβρίου 2013, την Ημερίδα του συγκεκριμένου έργου, με κύριο άξονα της ημερίδας την ανακοίνωση της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου Τουρισμού σε Κύπρο, Κρήτη και Κω από τον ΚΟΤ. Το παρατηρητήριο αναμένεται να ξεκινήσει λειτουργία τον Ιανουάριο 2014. Το έργο PARAMARETOURISM υλοποιείται από τον ΚΟΤ σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δήμο Σητείας και Δήμο Κω, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας  Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013.

Στην ημερίδα προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν περίπου εξήντα εκπρόσωποι φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας. Συμμετείχαν επίσης φορείς από το εξωτερικό.

Όπως ανέφεραν στις εισαγωγικές ομιλίες τους ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤκαι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, κύριος Μάριος Χαννίδης, και η Διευθύντρια Τουρισμού κυρία Αννίτα Δημητριάδου, μέσα από το έργο προωθείται η δημιουργία ενός μόνιμου δυναμικού μηχανισμού συγκέντρωσης, αξιολόγησης και αξιοποίησης πλήθους πληροφόρησης, στα πλαίσια μιας κοινή βάσης δεδομένων και διαχείρισης γνώσης, η οποία θα είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων, με στόχο την επίτευξη ενός καλύτερου τουριστικού σχεδιασμού.Έγινε επίσης παρουσίαση του πόρταλ το οποίο θα χρησιμοποιείται για την διάχυση των πληροφοριών του παρατηρητηρίου στο ευρύ κοινό.

Οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα είχαν την ευκαιρία επίσης να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις και βέλτιστες πρακτικές από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για τις εμπειρίες τους από την δημιουργία και λειτουργία Παρατηρητηρίων Τουρισμού τόσο στην Ευρώπη αλλά και Παγκόσμια. Όλοι οι ξένοι ομιλητές τόνισαν στις παρουσιάσεις τους τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη τα οποία μπορούν να αποφέρουν τα Παρατηρητήρια Τουρισμού.

Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2013