16/12/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου, στη Εκδήλωση Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα




Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου,
 στη Εκδήλωση Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα

(Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 ώρα 06:30 μ.μ., Πολιτιστικό Ίδρυμα Ιεράς Μονής Κύκκου, Αρχάγγελος, Λευκωσία)


Οι όμορφες ψυχές, μένουν αγέραστες και αθάνατες. Ζουν για πάντα και διαμορφώνουν το βαθύτερο «είναι» μας. Αυτό μας δίδαξε ο Μακαριστός Γέροντας Γαβριήλ, ο Γέροντας της αγάπης. Ο Άνθρωπος, που στα λόγια του έσβηνε τον εγωισμό και το μίσος, τον πόνο και την δυστυχία, μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας που ανεβάζουν την τρωτή μας ύπαρξη σε καθαγιασμένα πάνθεα. Η αγνή μορφή, που σήμερα, παρά την έντονη απουσία της, μας γεμίζει με σιγουριά και αγαλλίαση γιατί ξέρουμε ότι κάποιος, προσεύχεται και μεσιτεύει για μας. Κάποιος, κοντά στους Αγγέλους, που ενισχύει το εκκλησιαστικό πλήρωμα, τους ταπεινούς και ανάξιους της Θείας Μεγαλοσύνης του Χριστού μας.       

Μακαριότατε,
Αξιότιμοι πρέσβεις των ξένων χωρών,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,

Με αισθήματα χαράς και βαθιάς συγκίνησης, συγκεντρωθήκαμε απόψε στους χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου, για να βιώσουμε μια διαφορετική εκδήλωση. Μια εμπνευσμένη συνάθροιση, η οποία επιδεικνύει την ανιδιοτελή αγάπη και προσφορά της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη και στην ευρύτερη κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Ευσεβή πόθο και ελπίδα όλων μας, αποτελεί η διατράνωση της ανάγκης για απελευθέρωση και επιστροφή στην πολυαγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και στα υπόλοιπα κατεχόμενα μέρη μας. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο βαθύτερος πόθος του πρόσφατα εκλιπόντος ποιμενάρχη μας, Γέροντα Γαβριήλ. Θυμάμαι την άμετρη ευχαρίστηση και τη θέρμη με την οποία αγκάλιασε την πρόταση που του έκανα για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Λίγες ημέρες πριν το θάνατό του, όταν είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του, μου εξέφρασε ότι οι προσδοκίες τις οποίες είχε ήταν πολλές. Επιθυμούσε, όπως και ο ίδιος θα έλεγε «το λιώσιμο του παγετώνα της αδιαφορίας και το άνθισμα της ζωής τόσο στην Αμμόχωστο, όσο και στη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα». Σε όλες τις συναντήσεις μας, σε κάθε συνομιλία που είχα μαζί του, με ωθούσε έντονα να οδηγηθώ στο συμπέρασμα ότι πρώτιστη έγνοια και όραμα του είχε την απελευθέρωση της Αμμοχώστου, των Βαρωσίων και του Αποστόλου Βαρνάβα, η οποία θα ήταν το ξημέρωμα μιας νέας ζωής με ειρήνη, αγάπη, χαρά και ευημερία Τούρκων και Ελλήνων και κάθε φυλής. Οι κινήσεις του επικεντρώνονταν στην αποστολή των κατάλληλων μηνυμάτων στο διεθνή χώρο. Εστίαζε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ξένων χωρών και μαχόταν ενεργά για την επαύξηση του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Και ναι, περί ενδιαφέροντος πρόκειται. Βούληση, όσων μπορούσαν και μπορούν να ασκήσουν πίεση πάνω στην κατοχική δύναμη, για να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας και καλής θελήσεως στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, που όλοι επιθυμούμε την ταχεία επανέναρξή τους. Ήρθε η ώρα για κινήσεις ουσίας από πλευράς Τουρκίας και ως τέτοια, θεωρούμε και την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα στις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές και στον λαό μας, ο οποίος επιθυμεί την ενάσκηση των αυτονόητων θρησκευτικών καθηκόντων του σε περιβάλλον ελευθερίας και ασφάλειας. 

Στη αποψινή εκδήλωση εκφράζεται η πεποίθηση και η βαθύτερη ελπίδα της κυπριακής πολιτείας και ολόκληρου του κυπριακού λαού. H πρόταση της δικής μας πλευράς, που αφορά στην απόδοση της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, αποτελεί πόθο ετών. Αυτή είναι μια ευκαιρία για την Τουρκία να δώσει κάποια δείγματα καλής θέλησης για λύση του κυπριακού. Η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, θα είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο θα αποδείξει εμπράκτως ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εισέλθει στον νέο γύρο συνομιλιών, με πραγματική βούληση για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Κυρίες και κύριοι,

Εκδηλώσεις όπως η αποψινή, εξωτερικεύουν με ένθερμο τρόπο, την άσβεστη φλόγα που διατηρείται στην καρδιά κάθε Ελληνοκύπριου για επιστροφή στην πατρώα γη. Η πίστη και η θέληση μας δεν αλλοιώνονται, δεν φθείρονται και δεν μαραζώνουν. Τουναντίον, το πέρασμα των χρόνων, χαλυβδώνει τη θέληση και γιγαντώνει την πίστη για επιστροφή. Γινόμαστε λήπτες της ευλογημένης δύναμης, η οποία αναπέμπεται από την πάνσεπτο μορφή του Αποστόλου Βαρνάβα και παραμένουμε ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στους αγνούς μας στόχους. Δεχόμαστε με ευλάβεια τα διαχρονικά διδάγματα του αείμνηστου Γέροντα Γαβριήλ, του χαρισματικού μας γέροντα, ηγούμενου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, ο οποίος ακούραστα, με περίσσευμα σθένους, αντοχής και υπομονής, ηγήθηκε μιας εξαίρετης πρωτοβουλίας. Δυστυχώς για όλους μας, κοιμήθηκε, αφήνοντας ορφανή την εκκλησία και το ποίμνιό του. Η σοφία, το ήθος, η αφοσίωση στο Χριστό και η φλογερή του αγάπη για τον Απόστολο Βαρνάβα και το κατεχόμενο μοναστήρι μας, θα παραμείνουν έντονα χαραγμένα στη σκέψη και στη ψυχή, όσων είχαμε την τύχη και την χαρά να τον γνωρίσουμε.

Η προσφορά της Ιεράς Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην κοινωνία, με την πνευματική, οικονομική και ηθική στήριξη που παρέχει στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, αποτελεί υπόδειγμα πράξης και περιποιεί τιμή για την Εκκλησία της Κύπρου. Η διοργάνωση εκδηλώσεων και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων, ενισχύουν τους πολιτιστικούς και χριστιανικούς δεσμούς των Κυπρίων και τονίζουν την ήδη έντονη αγάπη για τα σκλαβωμένα εδάφη μας.

Αναντίλεκτα, η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, είχε τραγικότατα αποτελέσματα για την πατρίδα και τον λαό μας. Η παράνομη ημικατοχή, η προσφυγιά, οι εκατόμβες των νεκρών και των αγνοουμένων μας, των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμα διακριβωθεί, συνθέτουν τον επίλογο μιας ανείπωτης τραγωδίας. Ενός δράματος, που συνεχίζει βασανιστικά να διεισδύει στη σκέψη μας, παρά το πέρασμα των χρόνων. Η ανάμνηση των τριών αδελφών ιερομονάχων, του ηγούμενου Στεφάνου, του Βαρνάβα και του Χαρίτωνα οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στο Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, επιστρέφει στη μνήμη μας υπό μορφή επαναλαμβανόμενου γνωστικού σχήματος. Η βίαιη εκδίωξή τους από τον ιερό αυτό χώρο της χριστιανοσύνης, παραμένει ανοιχτή πληγή για τις απανταχού ελεύθερες ανθρώπινες συνειδήσεις, αλλά και απόδειξη της βάρβαρης κατοχικής λεηλασίας. Ο Ιερός Ναός, παρέμεινε βουβός και αλειτούργητος μέχρι το 2005. Ο πανάγιος τάφος του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, αναμένει τη χαρμόσυνη ώρα της επιστροφής των πιστών.

Ο Απόστολος Βαρνάβας δεν ήταν μόνο ο θεμελιωτής της Εκκλησίας μας, αλλά και ένας δραστήριος και ταπεινός εργάτης της ορθόδοξης πίστης. Έγινε ο πρώτος των εβδομήκοντα Αποστόλων και με το θεόσταλτο κήρυγμά του, αγκάλιαζε τις ψυχές των ανθρώπων. Ο Άγιος βίος του, αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα πραότητας, συγκατάβασης, γνωστικού πνεύματος και αληθινής αγάπης για τον Θεό. Φιλειρηνιστής και κήρυκας της οικουμένης, αποτελεί μέγα κλέος για την Κύπρο. Πάντοτε ολιγόλογος, μειλίχιος, με πνεύμα ανυποχώρητο, «υιός παρακλήσεως», όπως αναφέρει και το όνομα «Βαρνάβας», το οποίο του είχε αποδοθεί. Ήταν δηλαδή, αυτός, ο οποίος απομακρύνει τον πόνο και προσφέρει απλόχερα τη βοήθεια του στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Το παράδειγμα του Αποστόλου Βαρνάβα οφείλει να γίνει φάρος στις ανθρώπινες σχέσεις, ειδικότερα στις δύσκολες συνθήκες, τι οποίες διάγει σήμερα ο λαός μας. Η οικονομική κρίση έχει αφήσει το στίγμα της σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Προκαλεί φθορά και κατάπτωση στη διάθεση με κοινωνικές διαστάσεις. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις αξίες, τις αρχές και τις Ελληνορθόδοξες παρακαταθήκες μας. Ανασυγκροτούμε δυνάμεις και σε πλαίσιο συλλογικού πνεύματος, σύμπνοιας και αλληλεγγύης, επικεντρωνόμαστε στους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει. Στους σχεδιασμούς μας για ανατροπή των αρνητικών δεδομένων και επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, για ευημερία και πρόοδο του λαού μας.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας με αυτές τις θετικές σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ την Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, τον Φιλανθρωπικό και Ιεραποστολικό Όμιλο «Απόστολος Βαρνάβας», καθώς και όλους, όσοι με την πολύτιμη συνεισφορά τους συνέτειναν στην επιτυχή διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης. Η πολιτεία, δηλώνει συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης στην προσπάθειά σας αυτή, η οποία, πέραν της θρησκευτικής της διάστασης, ταυτίζεται με την ελευθερία του πνεύματος, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δημοκρατικότητα κάθε ευνομούμενης πολιτείας. Να είστε σίγουροι ότι, με την σπουδαία προσφορά σας στα κοινά, δικαιολογείτε πλήρως τον τίτλο της αποψινής εκδήλωσης. Εύχομαι ευόδωση του δύσκολου έργου που έχετε επωμιστεί, το οποίο χαρίζει πνοή ζωής στην Κύπρο μας, στο νησί της αγάπης και της ειρήνης.  

Είθε, η θεία χάρη του Αποστόλου Βαρνάβα και η αγνότητα της ψυχής του αγαπημένου μας Γέροντα Γαβριήλ, να φανερώσουν την απελευθέρωση της πολυαγαπημένης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου μας και οι καμπάνες των Ναών και Μοναστηριών μας, να ηχήσουν χαρμόσυνα και θριαμβευτικά. Είμαι βέβαιος ότι ο χαρμόσυνος ήχος των καμπάνων του Ιερού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα, θα αποτελέσει το καλύτερο μνημόσυνο και θα δώσει το ποθητό μήνυμα στη ψυχή του αγαπημένου μας γέροντα, η οποία θα  αγαλλιάσει  με την ευόδωση των μόχθων και των προσπαθειών μιας ολόκληρης ζωής.

Σας ευχαριστώ.