13/12/13

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στο Συμβούλιο της ΕΕ για το Περιβάλλον


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για το Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της θέσπισης ενός συστήματος παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων και επαλήθευσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, ως ένα πρώτο βήμα για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα αυτό. Ο Υπουργός στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να αποφασιστεί σε διεθνές επίπεδο υπό τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και πρόσθεσε ότι η πρόταση αποτελεί καλή βάση για λήψη περιφερειακών μέτρων. Τόνισε την ανάγκη μη παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και προστασίας της εμπιστευτικότητας των εμπορικών δεδομένων, όπως επίσης και την ανάγκη διασφάλισης όσο το δυνατό λιγότερου διοικητικού άχθους και κόστους. Τέλος, ανέφερε ότι το προτεινόμενο σύστημα δεν θα πρέπει να πλήττει την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των πλοίων που θα εμπίπτουν εντός ή θα βρίσκονται εκτός των προνοιών του Κανονισμού.
Ακολούθως συζητήθηκε η πρόταση Κανονισμού που έχει στόχο την πρόληψη, τη διαχείριση της εισαγωγής και την εξάπλωση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών, δηλαδή των ειδών που για ποικίλους λόγους εμφανίζονται σε περιοχές στις οποίες δεν είναι αυτόχθονα. Τα είδη αυτά προκαλούν προβλήματα στη βιοποικιλότητα πολλών χωρών, μεταξύ αυτών και της Κύπρου. Ο κ. Κουγιάλης, στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι τα είδη που θα ελέγχονται μέσω του Κανονισμού δεν θα πρέπει να περιοριστούν ούτε σε αριθμό, αλλά ούτε και στα είδη που δεν είναι ιθαγενή στην Ευρώπη. Τόνισε την ανάγκη για παροχή βοήθειας και ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περίπτωση που κάποιο κράτος δεν είναι σε θέση να ετοιμάσει την απαιτούμενη μελέτη ανάλυσης κινδύνου και υποστήριξε τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου ως αρωγού των κρατών μελών για εφαρμογή των προνοιών του Κανονισμού. Καταλήγοντας, ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με άλλα κράτη μέλη της Μεσογείου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών.
____________