31/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:



«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα το διορισμό Προέδρων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών.

Η επιλογή, παρά τα όσα γράφτηκαν ή λέχθηκαν τα τελευταία 24ωρα, βασίστηκε αυστηρά στις προδιαγραφές που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμη και στην προεκλογική περίοδο.

Από μια προσεκτική ανάγνωση των ονομάτων που επιλέχθηκαν για να στελεχώσουν τους ημικρατικούς οργανισμούς, εάν κάποιος είναι καλόπιστος παρατηρητής και κριτής, θα διαπιστώσει ότι δεν έχει υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο κομματικής συναλλαγής. Αντιθέτως, μοναδικός γνώμονας υπήρξε η αξιοκρατική επιλογή ατόμων από όλο το  φάσμα της κοινωνίας και από πλειάδα επαγγελματικών χώρων.

Αυστηρά κριτήρια επιλογής ήταν πέραν της ακαδημαϊκής κατάρτισης και τεχνοκρατικής γνώσης και η καταξίωση ενός εκάστου στο αντικείμενο ενασχόλησής του, καθώς και τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ως επαγγελματίες που είναι πρόδηλο ότι απαιτούνται ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η χώρα και η οικονομία της.

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο των σημερινών επιλογών, το οποίο πρέπει να υπογραμμιστεί, είναι η ισχυρή συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλιο τόσο σε θέσεις Προέδρων όσο και σε θέσεις Μελών.

Αυτά τα Διοικητικά Συμβούλια, με απόφαση και του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν θα δύνανται να διενεργούν προαγωγές ή προσλήψεις, αφού οι αρμοδιότητες αυτές θα μεταφερθούν στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Η θητεία των νέων Διοικητικών Συμβουλίων, για πρώτη φορά, θα είναι διάρκειας 30 μηνών».

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τα ονόματα των Προέδρων και των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών.

Ακολούθως, ερωτηθείς είπε ότι κάποιοι εκ των ημικρατικών οργανισμών δεν εμπίπτουν στις πρόνοιες σχετικής νομοθεσίας που πρόσφατα έχει περάσει από τη Βουλή και τα Διοικητικά Συμβούλια των οποίων έχουν διορισθεί στη βάση προηγούμενης νομοθεσίας περί ημικρατικών οργανισμών και έτσι αυτή τη στιγμή δεν τίθετο θέμα οποιασδήποτε αλλαγής στη σύνθεση τους. Ως παράδειγμα αυτών των ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Παπαδόπουλος έφερε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.  

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξαν συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με Προέδρους των συγκυβερνώντων κομμάτων για το θέμα των ημικρατικών οργανισμών και ερωτηθείς πώς μπορεί να πείσει η Κυβέρνηση ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν προϊόν κομματικής συναλλαγής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ένας καλόπιστος αναγνώστης αυτού του κατάλογου θα αντιληφθεί ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε κομματική συναλλαγή. Θα αντιληφθεί επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο έχουν επιλέξει τους καλύτερους επαγγελματίες από πολλούς χώρους, από ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας και επαγγελματικών χώρων, αλλά και με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά  που χρειάζεται αυτή την ώρα η πατρίδα μας.
Αν κάποια από τα άτομα αυτά ανήκουν ή ψηφίζουν ή θεωρούνται ότι είναι κοντά σε ένα κομματικό χώρο, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Είναι υγεία η πολιτική ζωή, και δεν πρέπει να τα δαιμονοποιούμε όλα. Δυστυχώς, ακούμε ακόμη και από επιτελείς κομμάτων να δαιμονοποιούν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και σε όλα όσα διακηρύσσει, επέλεξε, βάσει των κριτηρίων που αναφέραμε, κάποιους για να υπηρετήσουν. Δεν υπάρχουν με τη στενή έννοια άτομα που ανήκουν σε σκληρό πυρήνα κομμάτων. Αν έχουν πολιτικές πεποιθήσεις αυτό δεν είναι έγκλημα. Έχει δοθεί μια στρεβλή εικόνα τα τελευταία 24ωρα για το τι συνέβη».

Επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβουλεύθηκε με τους αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων για να καθορίσουν τα κριτήρια και πρόσθεσε ότι πρώτη φορά εκδηλώθηκε τόσο ενδιαφέρον και έπρεπε να επιλεχθούν οι άριστοι. «Ήταν μια επίμονη και κουραστική διαδικασία διότι η νέα νομοθεσία για του ημικρατικούς οργανισμούς έχει και άλλα κριτήρια που πλέον καταγράφονται και έτσι έπρεπε να ελεγχθούν τα πάντα, δεν είναι όπως παλαιότερα», είπε.

«Ακόμα και τα κόμματα που θέλησαν να εισηγηθούν κάποιους, εισηγήθηκαν ανθρώπους που έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, ακαδημαϊκή κατάρτιση, τεχνοκρατική γνώση και δεν προέρχονται από σκληρό πυρήνα κομμάτων. Δεν υπάρχει κομματική χροιά ή χρώμα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των συνεργαζόμενων κομμάτων όταν συναντώνται συζητούν ευρύ φάσμα θεμάτων.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι οι νέες διοικήσεις των ημικρατικών οργανισμών, για τους οποίους προβλέπεται αποκρατικοποίηση, θα πρέπει να εφαρμόσουν την πολιτική της Κυβέρνησης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να τηρήσει τις  συμβατικές μνημονιακές της υποχρεώσεις. Η Κυβέρνηση έχει καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα».

--------------------