31/12/13

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ





Ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης ανακοινώνει τα ακόλουθα, σε σχέση με την άγαρμπη δημόσια τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) κ. Κύπρου Κουρτελλάρη, όπου τον κατηγορεί για κατάφωρη παρέμβαση στο έργο του ΚΥΠΕ


με αφορμή επιστολή του προς το Δ.Σ. του Πρακτορείου με την οποία ζητούσε εξηγήσεις για την καταχώρηση δημοσιεύματος της οργάνωσης ΕΡΑΣ με τίτλο «Ηθικός αυτουργός κρουσμάτων αστυνομικής βίας ο Σ. Χάσικος», το οποίο εμπεριέχει σαφέστατο δυσφημιστικό περιεχόμενο (λίβελλο) εις βάρος δημοσίου προσώπου και, συγκεκριμένα, εις βάρος του Υπουργού Εσωτερικών:

 «Η αποστολή σχετικής επιστολής από τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Δ.Σ. του ΚΥΠΕ εμπίπτει στα πλαίσια της έννομης τάξης και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ‘ποδηγέτηση του Τύπου’, όπως αυθαίρετα ισχυρίζεται ο κ. Κουρτελλάρης.

Εμμένουμε στη θέση πως το εν λόγω δημοσίευμα το οποίο στρέφεται κατά του προσώπου του Υπουργού Εσωτερικών συνιστά λίβελλο και όχι κριτική με την πολιτική ή δημοσιογραφική έννοια του όρου και ότι κακώς το δημοσίευσε το ΚΥΠΕ. Το γεγονός ότι το ΚΥΠΕ αναδημοσίευσε το συγκεκριμένο δυσφημιστικό σχόλιο και δεν τυγχάνει να είναι το ίδιο ο συντάκτης, δεν απαλλάσσει το Πρακτορείο από την ευθύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και η απλή αναδημοσίευση τέτοιου δημοσιεύματος εμπίπτει στα δυσφημιστικά δημοσιεύματα.

Επειδή στην πρώτη απαντητική επιστολή του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ προς τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών με Αρ. φακ. 2.6.04, ημερ. 11/12/2013, αναφέρεται ότι το Δ.Σ. του Πρακτορείου ‘έχει ήδη ζητήσει από τον Νομικό Σύμβουλο του ΚΥΠΕ νομική γνωμάτευση επί του περιεχομένου του εν λόγω δημοσιεύματος’, προκαλώ τον κ. Κουρτελλάρη να δώσει στη δημοσιότητα και τις δύο γνωματεύσεις του Νομικού Συμβούλου του ΚΥΠΕ επί του θέματος, όπως και την όποια απάντηση του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ προς τον Νομικό Σύμβουλο του Πρακτορείου. Κάτι που παρέλειψε να πράξει στη δημόσια δήλωσή του εναντίον μου».

--------------------