31/12/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης







Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ιωνάς Νικολάου, αφού άκουσε σήμερα τα κάλαντα από τις φιλαρμονικές της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, έκανε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.



Σε ερώτηση σχετικά με το τι εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν στο Υπουργείο με την νέα χρονιά, ο κ. Υπουργός είπε ότι ήδη έχουν τροχειοδρομηθεί ζητήματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και η υλοποίηση τους θα αρχίσει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοσχεδίου για το διοικητικό δικαστήριο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με στόχο αυτό να συσταθεί και να λειτουργήσει εντός του 2014. Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι σε θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη ετοιμάζονται οι όροι για την προκήρυξη μέσα στους επόμενους μήνες του διαγωνισμού για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η οποία, όπως είπε ο κ. Υπουργός, θα εφαρμοστεί στην Κύπρο εντός του 2015, κάτι που θα βελτιώσει τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης.  

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας, ο κ. Υπουργός είπε ότι τον Ιανουάριο του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας με την ενίσχυση ουσιαστικά της πρώτης γραμμής της Αστυνομίας και την εφαρμογή στους πρώτους μήνες του 2014, μιας σύγχρονης μορφής κοινοτικής αστυνόμευσης η οποία θα συμβάλει σημαντικά στη συμφιλίωση και τη συνεργασία του πολίτη με την αστυνομία. Παράλληλα, είπε ο κ. Νικολάου συνεχίζονται οι προσπάθειες για την καταστολή πράξεων που σχετίζονται με τα καζίνο, τον ηλεκτρονικό τζόγο και τα ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας και αναμένεται ότι εντός του 2014 η αστυνομία θα ξεκαθαρίσει αποφασιστικά τα ζητήματα αυτά που αποτελούν σημαντικές δραστηριότητες στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε ό,τι αφορά τις Φυλακές, το 2014 θα είναι έτοιμη η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, των κανονισμών και του τρόπου λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος στην Κύπρο. «Ειδικότερα για το θέμα των φυλακών», είπε ο κ. Υπουργός, «σήμερα θα διοριστεί ποινικός ανακριτής για τη διερεύνηση του περιστατικού που αφορά την τελευταία αυτοκτονία, τόσο σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο των φυλακών, όσο και σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες που ισχύουν για το συγκεκριμένο περιστατικό.» Επί τούτου, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση στις 2 Ιανουαρίου με την Επίτροπο Διοίκησης για τα ζητήματα που αφορούν τις φυλακές και συνάντηση με την Επιτροπή εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος για αξιολόγηση των νέων πρακτικών που πρέπει να εφαρμοστούν για αντιμετώπιση κυρίως των προβλημάτων προσαρμογής και ψυχολογικής πίεσης στο χώρο των φυλακών.

Αναφερόμενος στη χθεσινή του επίσκεψη στις φυλακές, ο κ. Υπουργός είπε ότι μίλησε με σκληρή γλώσσα, έξω από τα δόντια. «Είπα αρκετά πράγματα και ζήτησα πολλά», είπε ο κ. Υπουργός. «Προσπάθησα να δώσω το μήνυμα, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των φυλακών και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο η διεύθυνση των φυλακών και περισσότερο οι επιθεωρητές, κατευθύνουν, συντονίζουν ή ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος.» Πρέπει, είπε ο κ. Υπουργός να αρχίσουν να εφαρμόζουν τα όσα συζητήθηκαν κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν μαζί του, και να τα υλοποιούν σταδιακά και με τρόπο που οι ίδιοι να αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους για την εφαρμογή, κάτι το οποίο απουσίαζε όλη αυτή την περίοδο. «Τόνισα, είπε ο κ. Υπουργός ότι δεν μπορούν να βλέπουν τις συνθήκες και τις καταστάσεις που επικρατούν στο χώρο των φυλακών και να αδιαφορούν. Οφείλουν οι ίδιοι πρώτα και μετά οποιοσδήποτε άλλος να επιδείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον και προσπάθεια βελτίωσης. Έχω τονίσει εμφαντικά στους υπεύθυνους της διεύθυνσης των φυλακών ότι το Υπουργείο δεν πρόκειται να επιδείξει οποιαδήποτε περαιτέρω ανοχή στην κατάσταση αυτή.» «Από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο κ. Υπουργός, «ζητήσαμε να εφαρμοστούν κάποια μέτρα, και αντί αυτού κάποιοι φαίνεται ότι επέδειξαν αδιαφορία, ή ολιγωρία στην υλοποίησή τους, και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί το Υπουργείο κάθε φορά να παρεμβαίνει για να λύσει προβλήματα όταν η ευθύνη της επίλυσης των προβλημάτων είναι δική τους. Δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε φορά αυτό το οποίο έγινε το Σεπτέμβρη, και να ανατρέχει το υπουργείο στις φυλακές για να επιλύσει προβλήματα λειτουργίας των φυλακών. Αυτή είναι η ευθύνη της διεύθυνσης των φυλακών και πρέπει να την αναλαμβάνουν, διαφορετικά δεν θα διστάσουμε ως Υπουργείο να απονέμουμε τις οποιεσδήποτε ευθύνες και να προβούμε σε οποιεσδήποτε ενέργειες, ό,τι κι αν χρειαστεί να γίνει, για να μπορέσουν κάποιοι να αντιληφθούν ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.»

Σε ερώτηση αναφορικά με την καθυστέρηση στη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων, ο κ. Νικολάου είπε ότι έχει ζητήσει τη συμμόρφωση με υποδείξεις οι οποίες έχουν γίνει από την Επίτροπο Διοικήσεως, καθώς και με υποδείξεις από το ίδιο το Υπουργείο και την Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ έχει ο ίδιος τονίσει ότι δεν πρέπει να παραβλέπονται οι υποχρεώσεις των υπεύθυνων για τη λειτουργία ενός σωστού σωφρονιστικού συστήματος, το οποίο πάνω απ’ όλα πρέπει να σέβεται τον άνθρωπο. «Ένας ο οποίος καταδικάζεται για ένα αδίκημα το οποίο έχει διαπράξει, στέλνεται στις φυλακές με σκοπό το σωφρονισμό του και όχι για να του επιβάλλουν κάποιοι μεταχείριση η οποία ουσιαστικά δε βοηθά και ούτε εξυπηρετεί το σκοπό του σωφρονιστικού συστήματος. Αντιθέτως επιφέρει επιπρόσθετη ψυχολογική πίεση στον κατάδικο στο χώρο των φυλακών με αποτέλεσμα κάποιοι, οι οποίοι δεν αντέχουν, να οδηγούνται σε πράξεις οι οποίες θα έπρεπε να αποφεύγονται.»

Σε ερώτηση αν οι αρχές ασφαλείας έχουν πάρει κάποια μέτρα σε σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, δεδομένου και του γεγονότος ότι στην Κύπρο διαμένουν πολλοί Ρώσοι, ο κ. Υπουργός είπε ότι πάντοτε λαμβάνονται μέτρα για οποιαδήποτε πληροφορία και οποιοδήποτε κίνδυνο προερχόμενο από ενέργειες που γίνονται στο εξωτερικό. Τόσο η αστυνομία όσο και οι αρχές ασφάλειας του κράτους βρίσκονται διαρκώς σε μια συνεχή εγρήγορση και παρακολούθηση ενεργειών ή κινδύνων που μπορεί να υπάρξει που μπορεί να πλήξει στόχους εντός και τα συμφέροντα της Κύπρου. «Δεν θα έλεγα», είπε ο κ. Νικολάου «ότι έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα καθόσον αφορά την τρομοκρατική ενέργεια στη Ρωσία, όμως αυτό έχει ληφθεί υπόψη, όπως λαμβάνονται υπόψη όλες οι δραστηριότητες αυτού του είδους, στα πλαίσια της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας για συγκεκριμένους στόχους».

-----------------------