18/12/13

Πόντιση του αλιευτικού σκάφους «Νέμεσις ΙΙΙ», στο Παραλίμνι




Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Δήμο Παραλιμνίου, ανακοινώνει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για πόντιση του σκάφους «Νέμεσις ΙΙΙ», ως μέρος της εγκαθίδρυσης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής με τεχνητούς ύφαλους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, στις 11.00 π.μ., στην περιοχή «Βρυσούδια», έμπροσθεν του Ξενοδοχείου «Κουζαλής» στον Πρωταρά και θα είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό.


Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Κύπρο πόντιση σκάφους για τη δημιουργία τεχνητών υφάλων. Οι τεχνητοί ύφαλοι είναι κατασκευές, σκόπιμα τοποθετημένες στο θαλάσσιο πυθμένα, οι οποίες στοχεύουν στη μίμηση των ιδιοτήτων που παρέχει ένας φυσικός ύφαλος, όπως καταφύγιο, διατροφή, αναπαραγωγή, ανάπτυξη και αύξηση σε μέγεθος και αριθμό του πληθυσμού των έμβιων θαλάσσιων οργανισμών. Για την κατασκευή των τεχνητών υφάλων χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, όπως σκυρόδεμα, σίδερο, πυλός και ασβεστόλιθος. Εφόσον επιλεγούν τα κατάλληλα σχήματα και μεγέθη, πραγματοποιείται κατάλληλος σχεδιασμός των τεχνητών υφάλων και χωροθέτησή τους στο θαλάσσιο πυθμένα.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013: «Επενδύοντας στην Αειφόρο αλιεία» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.



Το αλιευτικό σκάφος «Νέμεσις ΙΙΙ»      Χάρτης περιοχής εκδήλωσης για πόντιση του σκάφους


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ
ΠΟΡ