6/12/13

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου στην 65η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων






Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου σε σημερινή συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος έκανε την ακόλουθη αναφορά στην 65η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:



«Τιμούμε σήμερα την 65η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο εφιάλτης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε, στο πλαίσιο των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη σύνταξη ενός οικουμενικού εγγράφου με το οποίο θα οριοθετούνταν και θα διασφαλίζονταν τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, ώστε η ανθρώπινη ζωή να είναι άξια σεβασμού παντού.  

Η Διακήρυξη υιοθετήθηκε από πολλά κράτη και, παρόλο που δεν είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο, σταδιακά υιοθετήθηκε ως εθιμικό διεθνές δίκαιο και αποτέλεσε τη βάση για την υπογραφή διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με δεσμευτική νομική ισχύ.

Δυστυχώς, στα 65 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε, αποδεικνύεται πως οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελούν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις σε θεωρητικό μόνο επίπεδο. Οι αυθαίρετες συλλήψεις και εκτελέσεις ανθρώπων, τα βασανιστήρια, οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση, αλλά και στην ελευθερία της σκέψης και του λόγου, η άσκηση βίας εναντίον γυναικών και παιδιών, η φτώχια, η πείνα, η εξαθλίωση φανερώνουν πως η διεθνής έννομη τάξη αδυνατεί να προστατεύσει επαρκώς τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ζωντανό παράδειγμα καταφανούς παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί και η πατρίδα μας. Ο λαός μας για 39 ολόκληρα χρόνια υφίσταται τα δεινά της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εκδιωχθεί βίαια από τα σπίτια και τις περιουσίες του, τα οποία έκτοτε στερείται, η τύχη των αγνοουμένων μας δεν έχει ακόμα διακριβωθεί, η πολιτιστική μας κληρονομιά καταστρέφεται και ο εποικισμός του κατεχόμενου τμήματος του νησιού συνεχίζεται συστηματικά.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε και αν συμβαίνουν. Ειδικότερα, καταδικάζουμε την από την Τουρκία σωρευτική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να συμμορφώνεται με τις πρόνοιες της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, ως νομοθετική εξουσία δεσμευόμαστε πως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, θα εργαζόμαστε για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας».

____________