2/12/13

Πραγματοποιείται την Πέμπτη και Παρασκευή στη Λευκωσία η 24η Διάσκεψη της Χάρτας Ενέργειας






Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου την 24η Διάσκεψη της Χάρτας Ενέργειας, την οποία συνδιοργανώνουν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και η Γραμματεία της Χάρτας Ενέργειας.


Στη Διάσκεψη με θέμα «15 χρόνια (1998-2013) προώθησης και προστασίας των επενδύσεων στην ενέργεια υπό τη Συνθήκη για τη Χάρτα Ενέργειας», θα συμμετάσχουν γύρω στα 140 άτομα, εκπροσωπώντας 89 χώρες μέλη και παρατηρητές της Χάρτας Ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ.

Η Χάρτα Ενέργειας είναι ένας διεθνής οργανισμός που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή ενεργειακή συνεργασία και ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα των αγορών και την αειφόρο ανάπτυξη. Θεμελιώδεις στόχοι της Χάρτας Ενέργειας είναι η προώθηση των ενεργειακών επενδύσεων και του ενεργειακού εμπορίου.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης, στις 5 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου, στην οποία θα παραστούν Υπουργοί και Υφυπουργοί από 15 χώρες, Πρέσβεις και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Στόχος θα είναι ο απολογισμός των δεκαπέντε χρόνων προώθησης και προστασίας των επενδύσεων στην ενέργεια υπό τη Συνθήκη για τη Χάρτα Ενέργειας. Κατά τη δεύτερη μέρα, στις 6 Δεκεμβρίου, οι εργασίες θα εστιάσουν στα εσωτερικά θέματα του οργανισμού για την εφαρμογή της Συνθήκης.

Η συνάντηση της Πέμπτης, 5 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Ζήνων Κιτιεύς» και θα είναι ανοικτή στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με το τελετουργικό μέρος να ξεκινά στις 9π.μ. Η 24η Διάσκεψη της Χάρτας Ενέργειας θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Jean Monnet» στις 6 Δεκεμβρίου και ώρα 1 μ.μ.

-------------------------------