25/11/13

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου σε ημερίδα έργου συγχρηματοδοτούμενου από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+






Χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου στην τελική ημερίδα του έργου «Παρακολούθηση, Μοντελοποίηση και Διαχείριση των Αιωρούμενων Σωματιδίων» (“Particulates Monitoring, Modeling and Management”) (LIFE+09 ENV/CY/000252) συγχρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Σεμέλη στη Λευκωσία.


Η κα Υπουργός στον χαιρετισμό της, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Τάσος Γιαννάκη, ανέφερε τα ακόλουθα:

“Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα αυτό τον χαιρετισμό, με την ευκαιρία της τελετής λήξης της επιτυχούς υλοποίησης ενός τριετούς πρωτοποριακού και σημαντικού για την Κύπρο, έργου. Αυτό αφορά την Παρακολούθηση, την Μοντελοποίηση και τη Διαχείριση των Αιωρούμενων Σωματιδίων και ολοκληρώθηκε μέσα στο πλαίσιο του Σχεδίου LIFE+09.

Το έργο αυτό ήταν συνολικής αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κύριος σκοπός του ήταν η διακρίβωση της προέλευσης των Αιωρούμενων Σωματιδίων και η βελτίωση του υφιστάμενου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για την περαιτέρω μείωση της συγκέντρωσης των Αιωρούμενων Σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Για την επιτυχή υλοποίηση του έργου αυτού, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας συνεργάστηκε με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη συμβουλευτική εταιρεία Ατλαντίς Κύπρου και την εταιρεία ESS Αυστρίας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Η πολιτική του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσον αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Κύπρο, έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής προστασίας της υγείας και της ευημερίας των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος στην Κύπρο. Το Υπουργείο Eργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της υγείας ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που υποφέρουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό ενσωματώθηκε στο έργο και υλοποιήθηκε ο μηχανισμός που παρέχει τη δυνατότητα προσομοίωσης και πρόβλεψης της ποιότητας του αέρα με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση του πληθυσμού σε περίπτωση δυσμενών καταστάσεων.

Είμαι βέβαιη ότι μέσα στο πλαίσιο της ημερίδας αυτής θα αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Το υψηλό επίπεδο των ομιλητών και των συμμετεχόντων εγγυάται την επιτυχία της ημερίδας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τόσο τους ομιλητές που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση του έργου όσο και τους υπόλοιπους διεθνούς κύρους ομιλητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την κατάσταση της ποιότητας του αέρα σε Μεσογειακές χώρες μέσα από παρόμοια έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν στις χώρες τους.

Σας διαβεβαιώνω ότι όλα τα συμπεράσματα και εισηγήσεις της ημερίδας αυτής θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


----------------------