25/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο Συνέδριο του Economist




Να μου επιτραπεί να ξεκινήσω ευχαριστώντας θερμά τους διοργανωτές του ενδιαφέροντος αυτού συνεδρίου του Economist για την ευγενική σας πρόσκληση να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό με θέμα τις ενέργειες του Υπουργείου μας για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.



Ευθύς εξαρχής, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως ως Κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τόπος και αναγνωρίζουμε την ανάγκη για άμεση καταπολέμηση της ύφεσης. Εξού και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την επαναφορά της σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουμε και η πρόοδος που πετύχαμε, αποτιμήθηκαν πρόσφατα θετικά από την Τρόικα, η οποία εκτίμησε ότι το πρόγραμμα για εκπλήρωση των όρων για παροχή πακέτου οικονομικής βοήθειας προχωρεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Η χώρα μας μπορεί να δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, διατηρεί όμως συγκεκριμένα πλεονεκτήματα τα οποία και μπορεί να αναδείξει και να αναπτύξει περαιτέρω. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η στρατηγική γεωγραφική θέση, η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης, το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, το σύγχρονο δίκτυο μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, το ψηλό επίπεδο παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών και το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Σε συνάρτηση, λοιπόν, με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κυβέρνησης για ένα ισχυρό, καλά κεφαλαιοποιημένο και βιώσιμο τραπεζικό σύστημα, μέσα από τους τομείς ευθύνης του Υπουργείου μας έχουμε ιεραρχήσει τις προτεραιότητές μας, προβαίνοντας στους ανάλογους σχεδιασμούς για ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Βραχυπρόθεσμα, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, στηρίζοντας παράλληλα διεθνώς την αξιοπιστία της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο. Ενδεικτικό εξάλλου του εξαιρετικού επιπέδου των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρονται στη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο πριν τις πρόσφατες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, έχουν επιλέξει να παραμείνουν εδώ.

Όσον αφορά δε στα άμεσα οφέλη που προσφέρει η περαιτέρω ενδυνάμωση του τουρισμού μας, πρέπει να σημειώσω ότι εργαζόμαστε συντονισμένα και με σωστό προγραμματισμό, για να πετύχουμε:

·         την αύξηση δρομολογίων από σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς,
·         την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,
·         την επίτευξη Συμφωνιών Ανοικτών Αιθέρων με χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και το Ισραήλ, και
·         την προσέλκυση νέων ομάδων - θεματικών τουριστών.

Ταυτόχρονα, μέσω της εντατικοποίησης των επιχειρηματικών αποστολών και των εμπορικών και βιομηχανικών εκθέσεων στο εξωτερικό, ως επίσης και της αναδιάρθρωσης του μοντέλου λειτουργίας των εμπορικών μας κέντρων, προωθούμε τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες σε υφιστάμενες και νέες αγορές. Σίγουρα, αυτές οι κινήσεις έχουν βοηθήσει στην αύξηση των εξαγωγών των γαλακτοκομικών προϊόντων που παρατηρείται κατά την τρέχουσα χρονιά, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι προοπτικές που διανοίγονται σήμερα για μαζικές εξαγωγές προς την τεράστια αγορά της Κίνας.  

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ως πρωταρχικό μας στόχο έχουμε θέσει τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για προώθηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας, εργαζόμαστε προς υλοποίηση του προτεινόμενου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου και προχωρούμε με τις διαδικασίες εξεύρεσης της φθηνότερης λύσης έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Την ίδια στιγμή, μέσω συγκεκριμένων ενεργειών στοχεύουμε στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και, ιδιαίτερα, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ενδεικτική προς τούτο είναι και η πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών για ενίσχυση των κυπριακών επιχειρήσεων με κονδύλια ύψους 250 εκ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Εργαζόμαστε, επίσης, προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης ξένων επενδύσεων και της προώθησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων, τα οποία θα συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Έργα όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και χώροι ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, μικτές τουριστικές αναπτύξεις, καθώς και η δημιουργία του πρώτου integrated casino resort σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη γύρω περιοχή, θα συνεισφέρουν τα μέγιστα προς τον σκοπό αυτό.

Είναι σημαντικό, παράλληλα, να τονιστεί ότι η Κυβέρνησή μας προς υλοποίηση των μεσοπρόθεσμών μας σχεδιασμών, προχωρεί στη διαμόρφωση πλαισίου δράσεων για τη βέλτιστη αξιοποίηση πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του τόπου μας είναι απόλυτα συνυφασμένες με τη βέλτιστη αξιοποίηση των γηγενών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Όπως είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζετε, έχει πρόσφατα πιστοποιηθεί η υψηλή ποιότητα και η σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη στο Τεμάχιο 12, το οποίο με μέσο όρο τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ανακάλυψη στη Λεκάνη της Λεβαντίνης. Επιπλέον, η κοινοπραξία των ENI και KOGAS, καθώς και η εταιρεία TOTAL, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στην ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στα Τεμάχια 2,3 και 9 και 10 και 11 αντίστοιχα, προγραμματίζοντας την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για εντοπισμό φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, σε λιγότερο από 12 μήνες από σήμερα.

Από την πλευρά της η Κυβέρνησή μας, προχωρά με προσεκτικούς χειρισμούς στον σχεδιασμό της απαραίτητης υποδομής για την αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου, περιλαμβανομένου του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, για σκοπούς εξαγωγής.

Είμαστε βέβαιοι ότι το τερματικό υγροποίησης, αλλά και γενικότερα η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, θα συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου της μετατροπής της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Είναι δε σημαντικό πως πέραν από τις πιθανές συνεργασίες με τις γείτονες χώρες, παρατηρούμε ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες του εξωτερικού για δημιουργία εγκαταστάσεων στην Κύπρο για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε γεωτρήσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε ολόκληρη τη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουμε πιστά τον δρόμο προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα για την οικονομική σταθεροποίηση που αναμφίβολα θα μας οδηγήσει σε μια αναπτυξιακή πορεία. Να τονίσω λοιπόν κλείνοντας, ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης η πολιτική βούληση είναι δεδομένη και πως παραμένουμε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με όλες τις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού συνεδρίου.
_____________